Imbatrinerea populatiei, implicit a fortei de munca este o mare problema la nivel european, nu numai la nivelul tarii noastre. Prin urmare, AGENŢIA EUROPEANĂ PENTRU SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ, a lansat în luna aprilie 2016 campania europeană “Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”.

Un simpozion pe aceasta tema se va desfasura pe parcursul a doua zile, incepand de maine, si in Piatra- Neamt, conform declaratiilor lui Ioan Popescu, seful ITM Neamt, din conferinta de presa de astazi, de la sediu institutiei.

Problema amintita va fi principalul subiect al simpozionului, la care vor participa inspectori de muncă, specialişti în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din 11 judeţe: Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Covasna, Harghita, Iaşi, Galaţi, Vaslui, Vrancea şi Neamţ, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, sindicale şi întreprinderi.

Pentru ca singura modalitate prin care poata fi depasita problema imbatranirii fortei de munca si totodata afectarea fondurilor de pensii, este prelungirea perioadei de activitate in campul muncii, prin astfel de campanii se incearca determinarea angajatorilor de a asigura conditii corespunzatoare de munca, dar si a populatiei de continua sa munceasca si dupa o anumita varsta.

La nivelul UE, la acrasta ora exista 220 de milioane de lucratori, conform datelor furnizate de Ioan Popescu.

Despre simpozionul “Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”:

AGENŢIA EUROPEANĂ PENTRU SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ, cu sediul la Bilbao, Spania, a lansat în luna aprilie 2016 campania europeană “Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. În România lansarea oficială a campaniei a avut loc în data de 30.06.2016 la sala “Rondă“ a hotelului Intercontinental – Bucureşti, acţiune la care a participat şi inspectorul şef  al Inspectoratului Teritorial de Muncâ Neamţ – Popescu Ioan. Acţiunile cele mai importante ale campaniei se desfaşoară în cadrul “Săptămânii europene pentru securitate şi sănătate în muncă”, programate în luna octombrie a anilor 2016 si 2017, în toate statele membre ale UE.

Problemele care au determinat Campania:

-îmbătrânirea forței de muncă din Europa care determina luarea unor masuri pentru prelungirea vieții profesionale;

-schimbările demografice care la randul lor determina: un deficit general de forță de muncă; lipsă de personal calificat; un numâr mai mare de persoane din câmpul muncii care suferă de probleme de sănătate sau de boli cronice; îngrijorări legate de productivitate și de absenteism.

Obiectivele Campaniei:

-promovarea muncii durabile și a îmbătrânirii în condiții bune de sănătate chiar de la începutul vieții profesionale;

-sublinierea importanței măsurilor de prevenție pe tot parcursul vieții profesionale;

-sprijinirea angajatorilor și a lucrătorilor (inclusiv a celor din IMM-uri) prin furnizarea de informații și instrumente de gestionare a SSM în contextul îmbătrânirii forței de muncă;

-facilitarea schimburilor de informații și a bunelor practici.

Beneficiile asteptate:

-îmbunătățirea sănătății și a confortului angajaților. Munca aduce beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Sănătatea lucrătorilor de toate vârstele poate fi îmbunătățită.

-îmbunătățirea productivității și a raportului cost-eficacitate la nivel organizațional. Cu lucrători sănătoși, productivi și motivați — firma rămâne competitivă și inovatoare.

Competențele valoroase și experiența profesională rămân în cadrul firmei. Un procent mai mic de concedii medicale și de absenteism — reducerea costurilor generate de incapacitatea de muncă. Reducerea fluctuației personalului. Creșterea stării de bine la locul de muncă, cu atingerea potențialului maxim de către angajați.

Simpozionul regional organizat la Piatra Neamţ reprezintă una dintre acţiunile integrate acestei Campanii.

Simpozionul este organizat de: Inspecţia Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iaşi, cu sprijinul Punctului Focal Romania a Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

La simpozion participă inspectori de muncă, specialişti în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din 11 judeţe: Bacău, Brăila, Botoşani, Buzău, Covasna, Harghita, Iaşi, Galaţi, Vaslui, Vrancea şi Neamţ, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, sindicale şi întreprinderi.

Inspectorii de muncă vor prezenta o serie de lucrări stiinţifice privind securitatea şi sănătatea în muncă, având în vedere munca în siguranţă pentru toate vârstele, iar reprezentanţii întreprinderilor: Yarnea SRL Savineşti, ArcelorMittal Tubular Products Roman SA Roman, Heidelberg Cement Holding SA – Sucursala Bicaz, Apavital SA Iasi si Cotnari SA Cotnari vor prezenta exemple de bune practici privind securitatea muncii din unităţile lor.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.