Un europarlamentar roman arunca in spatiul public o teorie șoc. Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apararii, sustine ca ploile si implicit inundatiile din judetul Neamt dar si din celelalte judete afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile, ar fi fost provocate artificial. El lasa sa se inteleaga ca dereglarea climei din Romania ar veni in urma unei actiuni a rusilor, insa nu in scop intentionat de a provoca pagube tarii noastre, ci ca efect secundar al interventiei asupra mediului climatic din Rusia, pentru ca pe timpul Campionatului Mondial de Fotbal sa fie vreme frumoasa in țara gazdă. Pașcu insinueaza ca din ratiuni pur economice, rușii ar fi modificat artificial clima din tara lor, fapt care efecte negative in alte locuri. ”A observat cineva ca, de doua săptămâni de când a început Cupa Mondiala, pe toate stadioanele din Rusia europeană este soare, in timp ce in jur, ma refer la noi, la bulgari și la greci avem numai ploaie si furtuni?”, se intreaba europarlamentarul român.

Totodata, Ioan Mircea Pascu mai lasa sa se inteleaga si ca ar mai urma inca doua saptamani de vreme severa, pentru ca atât mai dureaza Campionatul Mondial de Fotbal.

Doua săptămâni – și vor urma încă doua, pana la sfârșitul Cupei – Rusia se afla încontinuu intr-o zona de înaltă presiune atmosferică, iar cei din jur intr-o zona de presiune joasa… Sunt convins ca este vorba exclusiv de efectele încălzirii globale...” a scris fostul ministru Ioan Mircea Pașcu pe Facebook.

In sprijinul sustinerii afirmatiilor europarlamentarului, vine celebrul cosmonaut roman, Dumitru Dorin Prunariu, care îi răspunde dand exemplu o experienta traita de el la Moscova in anul 1980: ”Ce frumos si nevinovat gandesti Puiu draga. Imi amintesc cand la Moscova in 1980 a fost Olimpiada si era o vreme ploioasa, cu jumatate de ora inainte de deschiderea oficiala deasupra stadionului moscovit s-a facut senin si asa a tinut pana dupa terminarea ceremoniei. Eram acolo in pregatire pentru zborul cosmic. Rusii s-au laudat atunci cu tehologia cu rachete de alungare (sau provocare) a ploii.

Tot timpul am avut in minte situația aceea…” a continuat europarlamentarul PSD.

Pare ca supozitiile lansate de fostul ministru nu sunt prea departe de adevar. De cel putin 4 zile, in judetul Neamt dar si in alte locuri, vremea devine instabila de la o ora la alta. Meteorologii anunta un cod valabil pana la o anumita ora dupa care lucrurile par sa revina la normal, insa instant apare o noua rasturnare de situatie si totul scapa de sub control.

Desi influentarea artificiala a climei a fost tot timpul un subiect tabu incadrat in nișa ”teoriilor conspiratiei”, de-a lungul timpului au aparut dovezi clare ca in ultimii zeci de ani marile puteri au perfectionat sisteme care pot provoca dezastre naturale, sau invers, care pot inlatura fronturile atmosferice generatoare de fenomene meteo extreme. Cercetatorii au dovedit ca daca ”se umbla” la clima intr-un loc, este dereglat echilibrul meteo in alt loc.

Printre adeptii teoriei conspiratiei circula extrem de multe informatii care sustin ca modificarea climei este posibila cu ajutorul a diverse tehnologii si ca oamenii de știinţă lucrează de zeci de ani la metodele războiului geoclimatic, pe care îl numesc eufemistic „modificarea vremii”. Americanii recunosc că în timpul războiului din Vietnam au cheltuit sume importante pentru desfăşurarea Operaţiunii Popeye, prima aplicaţie a războiului climateric. În 1967, Pentagonul a încercat să prelungească artificial sezonul ploilor musonice şi să blocheze prin inundaţii de mare amploare principalul drum de aprovizionare al forţelor comuniste din Vietnamul de Sud. Ministerul Apărării al SUA a oferit exemple de studii de manipulare a fulgerelor şi a uraganelor prin proiectele Skyfire şi Stormfury. S-au avut în vedere tehnologii complicate care să producă efecte pe scară mare. Studierea căilor de a provoca şi detecta cutremure a reprezentat în urmă cu zeci de ani o parte din proiectul Prime Argus. Finanţarea acestui proiect a fost acordată de Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA, acum cu acronimul ARPA. În 1994, aviaţia militară americană şi-a făcut public planul Spacecast 2020 care include controlul vremii, cu observaţia că „folosirea tehnicilor de modificare a mediului pentru a distruge sau produce pagube unui alt stat este interzisă“.

Sigur ca rusii nu puteau sta nepasatori si se spune ca si ei ar fi pus la punct un sistem de tip HAARP, de influentare a vremii.

Astfel, ”o instalatie similara celei HAARP exista de mult timp in Rusia si se foloseste cu succes de peste 20 de ani. Statia „Sura” este comparabil, din punct de vedere al capacitatii, cu actualul HAARP si se afla in zona centrala a Rusiei, in locuri mai ascunse, la o distanta de 150 km de Nijnii Novgorod. „Sura” apartine Institutului de Cercetare in domeniul radiofizicii. „LA ORA ACTUALA, IN LUME, EXISTA DOAR TREI ASEMENEA OBIECTIVE”, POVESTESTE DIRECTORUL INSTITUTULUI, SERGHEI SNEGHIRIOV. „Unul in Alaska, al doilea, in Norvegia, la Tromso, si al treilea – in Rusia”. „Sura” se construia la finele anilor ’70 si a fost pusa in functiune in 1981. Pe aceasta instalatie cu totul unica au fost obtinute rezultate extrem de interesante in ceea ce priveste comportamentul ionosferei, inclusiv a fost descoperit efectul generarii radiatiilor de joasa frecventa in timpul modularii curentelor ionosferice, numit dupa numelele fondatorului statiunii de cercetare, „efectul Ghetmantev”, se explica pe un site specializat in astfel de teorii.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.