Astazi (31 octombrie) in jurul orei 14, o explozie puternica produsa la etajul 3 al unui bloc de locuinte din Piatra- Neamt, a zguduit un cartier intreg.

In urma deflagratiei au rezultat 3 victime. Doua femei (una intoxicatie cu fum si cealalta atac de panica) si un tanar de 28 de ani care a suferit rani extrem de grave, cu arsuri pe 60% din suprafata corpului, fiindu-i afectate in totalitate si caile respiratorii.

Tanarul a ajuns la spital in coma iar medicii au constatat ca datorita starii foarte grave, trebuie transferat la un spital de arși. Spitalele de arși din Romania au o problema esentiala. Nu prea au locuri, desi nu mai departe de ieri au fost comemorate victimele de la Colectiv, tragedie de la care au trecut 3 ani, perioada in care nu numai ca nu s-a schimbat nimic in bine, dar dupa cum se poate vedea mai jos, cineva indrazneste sa se mai joace inca de-a Dumnezeu cu vietile oamenilor.

Revenind, in jurul orelor 15:30 (deci dupa o ora si jumatate de la explozie) tanarul aflat in stare critica era inca in Spitalul Judetean Neamt, asteptand verde de la un spital de arsi in care s-ar fi putut gasi un loc si pentru el. Dupa inca vreo ora, medicii de la Piatra- Neamt au fost informati ca s-a gasit un loc la un spital din Iasi unde urmeaza sa fie transferata victima exploziei. Cand reporterul TvmNeamt s-a interesat la SJ Neamt de starea victimelor, procedura de transfer fusese demarata, se astepta venirea confirmarii de la unul dintre spitalele de arși si nu-si inchipuia nimeni ca tanarul nu va fi transportat cu un elicopter, pentru ca in astfel de cazuri, fiecare secunda poate insemna diferenta dintre viata si moarte.

Ulterior, s-a transmis de la Centrul de Coordonare ISU din Iasi ca nu se poate trimite un elicopter. Motivul este de-a dreptul halucinant: ”Nu permit conditiile meteo”. Informatia este oficiala si vine de Dispeceratul ISU Neamt ca raspuns pe un grup de presa, la intrebarea jurnalistilor, de ce nu se trimite elicopter.

Cineva acolo la Centrul de Coordonare ISU Iasi ori trebuie internat intr-un spital de boli mintale, ori nu a avut azi chef de munca si de salvat vieti. Iata mai jos cum a fost vremea astazi in Iasi (la fel a fost in toata Moldova).

Si nu numai ca nu a fost trimis un elicopter, ci mai mult, victima a carei viata atarna de un fir de par a fost transportata cu o ambulanta pana la limita judetelor Neamt si Iasi, iar de acolo mutata in alta ambulanta venita de la Iasi. In conditiile in care tanarul este intubat (tuburi introduse pe caile respiratorii care in urma arsurilor sunt de fapt rana deschisa) iar starea lui este una extrem de grava, exact un drum cu ambulanta pana la Iasi îi mai lipsea, plus o transbordare de pe o targa pe alta si dintr-o ambulanta in alta.

Deocamdata nu sunt informatii despre evolutia starii victimei, insa se stie ca in jurul orei 17 (3 ore dupa explozie) pleca spre Iasi cu ambulanta.

Acum, cei de la Centrul de Coordonare ISU Iasi trebuie sa explice cum de sunt trimise elicoptere la distante mult mai mari, pe vreme chiar nefavorabila, pentru cazuri mult mai usoare, cum ar fi un sofer beat rasturnat cu masina in sant si eventual sa arate niste poze cu uraganul de astazi din Iasi. Pana atunci, daca tanarul nu supravietuieste, decizia lor ar putea fi considerata una criminala.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

  1. Nu pot sa cred,ca un pacient ars in proportie de 60% este transportat cu ambulanta,iar in cazuri nu foarte grave si ptr persoane sus puse,se intervine cu elicopterul!!! Asta se numeste…SANSA LA VIATA!

  2. Bine ca pe proastele Romaniei au putut sanle plimbe cu elicopterul pe la Cracaoani, dar pentru a salva viata unui om nu pot ridica elicopterul. Dar daca era ruda cuiva sus pus precis se putwa ridica elicopterul. Foarte buna remarca dumneavoastra legata de vreme. Niste nenorociti.

  3. Informatie….de ce procurorul-acum la pensie, cand i s-a intamplat era procuror la Parchetul Tribunalui Neamt…a fost dus cu elicopterul la Tg Mures in 2 ore de la eveniment (crapa inima in el de bautura probabil)…si i-a pus standuri,by pass uri…iar pentru amaratul asta nu se poate? Basca mai mananca si 120 milioane pensie pe luna…cenzurati dvs. ce nu putetu da public.dar sa vada si oamenii de rand cu se imparre dreptatea, si VIATA!

  4. Intradevar ISU,ar trebui sa fie tras la raspundere penala si materiala in cazul in care fereasca Dumnezeu tanarul ars va deceda,pentru ca in fapt si in drept ISU trebuia sa ia masurile cele mai urgente in aceasta situatie dificila nu sa procedeze asa cum au procedat, ba mai mult au agravat situatia tanarului prin acel transfer in alta ambulanta la hotarele dintre judete.Din aceste motive consider ca este imputabila procedura aplicata de ISU IN ASTFEL DE SITUATII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.