In luna septembrie se implinesc trei ani de la trecerea la cele vesnice a profesorului dr. Alexandru Pesamosca, reputatul chirurg pediatru, supranumit “Ingerul copiilor”. Timp de jumatate de secol, el a facut circa 45.000 de operatii, salvand mii de copii de la moarte sau de la infirmitate pe viata. Opera aproape 1.000 de copiii pe an, ceea ce inseamna o medie de trei operatii pe zi.
Alexandru Pesamosca s-a nascut la 14 martie 1930 la Constanta, unde a urmat scoala primara si Liceul „Mircea cel Batran”. A absolvit Facultatea de Medicina Generala la Bucuresti in anul 1954 si a fost repartizat la Niculesti-Jianu, (actualmente Dudesti, Braila) un sat de langa Fetesti, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). Este apoi transferat in calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (1957-1984) si „Budimex” (actualmente „Marie Skłodowska-Curie”) (1984), unde face un numar mare de operatii (circa 45 000, dupa propriile declaratii). Opereaza atat in tara, cat si in strainatate, dobandind un renume international in domeniul chirurgiei pediatrice, inca dinainte de 1989. Din 1999, de cand a ramas vaduv, a locuit intr-o camaruta din Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul „Budimex”) din Bucuresti. In ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instructiuni medicilor chirurgi care veneau sa-i ceara ajutorul.
Profesorul Alexandru Pesamosca a fost initiatorul construirii actualei biserici din incinta spitalului, in apropierea careia a dorit sa fie inmormantat, dar si sustinatorul prezentei in spitale a preotului. A trecut la Domnul la data de 1 septembrie 2011, la varsta de 81 de ani.
Un adevarat “doctor fara de arginti”, Alexandru Pesamosca nu opera niciodata fara Dumnezeu. A extirpat formatiuni tumorale situate in torace sau in abdomen, dar si malformatii congenitale ale tubului digestiv, ale plamanului si ale fetei. Aproximativ 3.000 de copii cu malformatii de buze si de palat au fost operati, cu succes, de profesorul Pesamosca.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.