Un liceu din Piatra- Neamt s-a transformat intr-un fel de puscarie. Elevii de la Colegiul National Calistrat Hogas nu mai au voie sa iasa din curtea scolii, portile fiind ferecate si supravegheate atent de paznici (foto- 13 martie, ora 12). Masura a functionat pentru acomodare saptamana trecuta si de luni se aplica cu strictete.

Odata intrati in curte, elevii mai pot iesi doar in baza unui bilet de voie fara de care paznicii spun ca nu au ce cauta la poarta. Biletul de voie se obtine tot cam ca la puscarie, printr-un circuit anevoios care te face sa te lasi lehamite si sa suporti conditiile vitrege impuse de conducere. Elevul trebuie sa depuna o cerere la secretariat in care sa mentioneze motivul si intervalul orar in care va lipsi din perimetru, secretariatul trimite cererea la diriginte, acesta o analizeaza la randul lui si o aproba sau NU. Mai lipseste o Comisie de Eliberari Conditionate si o instanta de judecata care sa aprobe cererea elevului, pentru ca liceul sa devina un fel de Periprava. Daca dirigintele nu e in scoala sau o fi si el la o tigara, elevul primeste biletul de voie la Sfantul asteapta.

Paznicul pe care noi l-am gasit astazi la poarta liceului a confirmat intru totul cele de mai sus, insa de partea cealalta, directorul Florin Irimia a incercat sa mai dreaga putin busuiocul si a declarat ca paznicii nu au fost informati sa aplice regulile cum trebuie. Daca lucrurile stau asa, inseamna ca una se stie in biroul directorului si alta se face la poarta, semn ca managementul este unul de succes in ceea ce priveste lipsirea de libertate, pentru ca la Hogas chiar asta se intampla. Potrivit codului penal, lipsirea de libertate ”este fapta persoanei care lipseste de libertate  fizica o alta persoana, fara sa existe un temei legal pentru aceasta (…) impiedicarea unei persoane de a merge intr-un anumit loc este fapta de lipsire de libertate”. Desi directorul spune ca in spatele deciziei sta un regulament recent modificat de 70% dintre parinti, este exclus ca acesta sa fie mai presus de lege.

Directorul Irimia a spus ca exista doua tipuri de bilete de voie, unul care se poate elibera prin aceleasi proceduri descrise mai sus, dar abia a doua zi dupa ce elevul a lipsit si unul care se poate elibera in avans daca elevul stie dinainte ca va lipsi. Un fel de scarpinat la urechea stanga cu mana dreapta. Este evident ca nu-i prea bine sa plece elevii de la scoala cand au ei chef, dar pot exista situatii speciale in care ei sa nu aiba de ales. Si daca totusi incalca regulamentul, asta nu justifica transformarea unei institutii de invatamant in puscarie. Daca elevul incalca regulamentul poate fi sanctionat, avertizat, pot fi informati parintii, dar in niciun caz nu poate fi inchis in curtea scolii pentru ca asa li se pare unor persoane din conducere ca este bine.

Directorului liceului a incercat de mai multe ori sa ne convinga de faptul ca masurile luate nu sunt asa de dure si ca elevii pot parasi curtea si cu legitimiatia sau carnetul de elev, insa imaginile surprinse astazi la liceul Calistrat Hogas il contrazic categoric. In pozele de mai jos se vede cum elevii sar gardul in curtea Directiei Silvice cu care se invecineaza liceul, spre exasperarea paznicului de acolo care nu poate face fata zecilor de elevi (uneori 70) dornici de libertate. Acestia sunt pusi in situatii umilitoare vazandu-se nevoiti sa evadeze la propriu din curtea liceului, escaladand garduri si ziduri, punandu-si in pericol chiar viata.

Pentru a ne convinge ca ceea ce se intampla la Hogas este normal in acceptiunea lui, directorul Irimia a spus ca aceeasi situatie este si la Liceul Petru Rares. Intr-adevar, la un moment dat a existat si acolo o situatie asemanatoare, insa cineva normal la cap si-a dat seama ca masura este una deplasata si s-a revenit aupra ei. Vazand ca n-o scoate la capat, directorul a incercat sa ne invinovateasca de faptul ca avem noi ceva cu liceul condus de el si ca tvmneamt nu a relatat despre lucrurile bune care se petrec acolo, crezand ca asa vom fi descurajati sa publicam articolul de fata. Incercarile au fost sortite esecului dupa cum se vede, si sustinem elevii care s-au trezit ca se duc dimineata la liceu si ies dupa-amiaza de la puscarie.

Inspectorul scolar general interimar Elena Laiu a refuzat sa aiba un punct de vedere asupra a ceea ce se intampla intr-o unitate de invatamant subordonata Inspectoratului Scolar Neamt. Ea a refuzat de asemenea sa asculte ceea ce noi am vrut sa-i relatam si a spus ca va formula un punct de vedere maine (14 martie) doar dupa ce va auzi ce spune directorul. Deci putem banui cum va arata punctul de vedere al inspectoarei Laiu daca ea nu vrea sa auda decat o versiune, cea a directorului care s-a gandit sa lipseasca elevii de libertate pentru a fi el mai autoritar, crezand ca asa capata prestigiu un liceu. Vom reveni.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

44 COMENTARII

  1. In cazul elevilor minori, este foarte posibil ca hotararea luata de comitetul de parinti, impreuna cu directiunea, sa fie corecta, intrucat vorbim de persoane cu capacitate restransa de exercitiu. Insa in cazul elevilor majori se pune problema infractiunii de lipsire de libertate. Liceul trebuie sa gaseasca alte metode prin care sa ii faca pe elevi sa nu chiuleasca de la ore. Insa sunt putine cadrele didactice care pot face acest lucru. Si vreau sa punctez asta foarte clar, intrucat cadrele didactice fac acest lucru posibil, nu gardienii. Profesiei de cadru didactic nu ii mai este acordat, din pacate, tot respectul cuvenit, intrucat proasta departajare a profesorilor pe criterii de cunostinte pur teoretice a facut ca la catedra sa ajunga si persoane care nu pot forma un om. Treaba gardienilor este sa se asigure ca in scoala nu intra persoane care pot pune in pericol sigiranta elevilor. In rest, fiecare elev este direct responsabil pentru deciziile sale cu privire la educatia sa.

  2. Oare d-nii directori primesc salarii ptr. semnarea biletelor de voie sau pentru management? Normal mi s-ar parea ca biletele de voie sa le semneze dirigintele(ptr. ca oricum el cunoaste mai bine elevul) iar in situatia in care nu este in scoala,secretariatul.Intr-o companie/institutie nu te duci la directorul general daca vrei sa te invoiesti,ci la seful tau direct !
    Directorul poate ar trebui sa se gindeasca de ce nu stau copii la ore,de ce se chiuleste masiv la anumite ore/profesori, in timp ce la alte ore/profesori chiulul aproape nu exista(spun ” chiul” si nu situatii obiective !)

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.