Incepand de sâmbătă, 13 decembrie, va  intra pe rol un proces nou de etichetare a produselor alimentare. Nu va fi obligatoriu ca toate mărfurile să aibă etichete noi imediat dupa această dată. Afişarea declaraţiei nutriţionale şi scoaterea în evidenţă a alergenilor va deveni obligatorie, pe majoritatea etichetelor la alimentele preambalate, începând cu anul 2016. In viziunea noilor prevederi legale, eticheta trebuie să includă informarea obligatorie privind aportul nutrițional al alimentelor procesate, prioritizarea informațiilor privind prezența unor alergeni precum alunele sau laptele în lista ingredientelor. Sunt cerințe care acoperă și zona alimentelor preambalate, inclusiv pe cele vândute în restaurante sau cafenele. Se are în vedere şi lizibilitatea sporită, cu referire clară la nivelul minim al dimensiunii textului tipărit pe etichete. Scopul acestor norme legislative este acela de a reglementa etichetarea produselor alimentare în așa fel încât consumatorii să aibă acces mai ușor la informații. Inainte de a face alegeri bazate pe o documentare corectă, atunci când sunt achiziționate produse alimentare, consumatorii ar trebui să aibă la dispoziție informații esențiale, lizibile și ușor de înțeles. Acest pachet legislativ se aplică operatorilor cu afaceri în sectorul alimentar, oricare ar fi nivelul la care aceștia se află în lanțul alimentar. Ea acoperă toate produsele alimentare destinate consumatorului final, incluzându-le aici și pe cele comercializate de firmele de catering sau destinate relețelor de furnizori de alimente.

Actul normativ privind noua etichetare a produselor alimentare a apărut de ceva vreme, timp în care a fost supus dezbaterii publice a tuturor celor care au legătură cu producerea şi comercializarea mărfurilor alimentare. In cadrul actiunii s-au clarificat multe dintre noile prevederi privind etichetarea alimentelor. Accent deosebit s-a pus pe îmbunatăţirea lizibilităţii prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de literă, scoaterea clară în evidenţă a alergenilor în lista ingredientelor prin folosire de litere îngroşate, obligaţia ca alimentele nepreambalate să aibă informaţii cu privire la prezenţa sau absenţa alergenilor şi să fie specificată pe etichetă originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră sau pasăre. S-a mai cerut ca pe etichete să fie introduşi termeni noi, care vor furniza informaţii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziţia produsului. Consumatorii să afle de pe etichetele produselor şi informaţii despre conţinutul în energie şi în nutrienţii principali, raportati la consumul de referinţă. Pentru a evita risipa de alimente, între altele, Regulamentul permite vânzarea acestor produse, indiferent cât de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau în conserva au o durabilitate mare şi pot persista pe piaţă câţiva ani, deci este posibil să fie vândute produse cu tipul vechi de etichetare şi după data ultimă de intrare în vigoare a noilor tipuri de etichete. Schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinţă majorarea preţurilor.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ