Primaria Piatra-Neamt are un mall. De fapt este o cladire mai mare langa Piata Centrala, insa numele i-a ramas Mall Forum Center si intre timp a devenit un loc cu multe spatii administrate de o alta firma capusa aflata in subordinea CL Piatra- Neamt, denumita ultima data, Locativserv. Si Locativserv si cladirea cu spatii au devenit doua instrumente prin care se multumeste clientela politica, rudele si piloșii potentatilor zilei, sponsorii din campaniile electorale si multi altii. In ultimii ani, numeroase ONG-uri au primit spatii gratis in mall, pe baza de ajutor in campaniile electorale, un ”Multumim primarului Chitic si-l invitam pe scena” la diverse manifestari, sau filmulete de propaganda politica ieftina puse pe facebook. Nu este un secret faptul ca administratia Chitic are o aplecare spre ONG-uri ceva de speriat, mai ales spre cele care fac proiecte de taiat frunze la caini si tocat bani publici primiti de la primarie pe actiuni fara niciun efect, dar cu politicieni la prezidiu.

Sigur ca nu bagam in aceasi oala toate ONG-urile si avem toata consideratia pentru cele care chiar sunt utile societatii, dar care nu prea sunt asa de iubite de politicieni.

Loading...

Este si cazul ONG-ului ANICADO (Asociatia Nationala impotrivaCoruptiei a Abuzurilor si pentru Drepturile Omului). Alexandru Gălusca, presedintele pe Neamt al Asociatiei, se chinuie de peste un an sa obtina un spatiu. Asociatia a fost evacuata in 2016 dintr-un spatiu de pe str. Privighetorii din motive obiective pe care nimeni nu le contesta si de atunci este tinuta doar pe la usi sau pasata de la primarie la Locativserv si invers.

Cu tot cu cereri si audiente catre primar, ANICADO nu poate primi un spatiu. In mall-ul administrat de Locativserv exista un etaj intreg plus cel putin alte 3 spatii disponibile la un alt etaj, insa doua sunt rezervate pe criterii enumerate mai sus, iar unul, desi cel care l-a primit a venit cu cheile in mana sa-l predea saptamana trecuta pentru ca nu l-a folosit niciodata, cineva de la Locativ si altcineva din primarie nu vor nici de al naibii sa-l preia, pe motiv de datorii si prefera sa tina un spatiu inchis pana se va termina un proces care nici n-a inceput, numai sa nu poata primi un spatiu si ANICADO care lupta cu coruptia si abuzurile.

Alexandru Galusca a declarat ca a ramas cu un gust amar dupa experientele din ultimele luni cu primaria si cu conducerea Locativserv, respectiv cu directorul Vladimir Togan, o cunostinta mai veche de a noastra, un baiat ajuns director la 27 de ani, monument de inteligenta si competenta care la un moment dat i-a spus reprezentantului ANICADO ca daca mai insista il scoate afara din biroul de director pe care probabil isi inchipuie ca-l are mostenire de familie.

Asadar, cui ii este frica de un ONG anticoruptie si de ce il impiedica sa-si desfasoare activitatea? Intrebari retorice desigur.

ANICADO este o organizatie dezvoltata la nivel national, implicata si in misiuni de monitorizare in afara tarii, iar unul dintre cele mai rasunatoare cazuri rezolvate de acest ONG in judetul Neamt, a fost ”Archip contra Romaniei la CEDO”. In 2007, Constantin Archip a fost incatusat si legat de un copac de un politist in curtea postului de politie la Podoleni si tinut asa ore intregi, desi omul suferea si de un handicap locomotor. Toate instantele din Romania l-au gasit nevinovat pe politist si au trimis victima la plimbare. Dupa ce a intrat pe fir ANICADO care l-a reprezentat gratis pe Archip, in 2011, CEDO a dat castig de cauza lui Mihai Archip si a obligat statul roman sa-i plateasca acestuia 10.000 de euro cu titlu de daune morale. Mai multe detalii, AICI

Chiar de cand ANICADO s-a implicat in cazul Archip, ONG-ul si-a atras antipatia procurorilor, politistilor si judecatorilor din Neamt si nu numai. Cum din 2007 pana astazi nu s-au schimbat prea multe prin institutiile de forta si administrative din Neamt, ne intrebam: sa fie acum ANICADO victima unor baieti care nu vor sa mai iasa la iveala abuzuri si fapte de coruptie si i se pun piedici sa functioneze?

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Propun sa le dea spre folosinta fostul meu birou utilat unde am lucrat pe perioada cat am fost director la Locativserv, ca si asa il tin gol si tot clampaneau ca am ocupat ilegal acel birou!!!! Fara nici un sarcasm din partea mea si chiar doresc sa fie luata in calcul aceasta propunere, tinand cont ca marea majoritate a spatiilor din mall sunt oferite de inculpatul chitic pe ochi frumosi celor care ii pupa ghiulul!!!

  2. Acest Dragos Chitic este cel mai slab primar pe care l-a avut Piatra Neamt vreodata.Un primar care ne-a facut de ras la nivel national, prin inaugurarea unei toalete din cadrul acelei scoli generale unde radeau si copii de el.Sa te pozezi tot timpul cum asfaltezi un petic de sosea sau cum plantezi tu o floare spune multe despre acest primar al unui municipiu, resedinta de judet. Ce proiecte a facut Stefan (strand, telegondola,Curtea Domneasca, largirea soselelor dinspre Bicaz si Tg. Neamt etc.) chiar dc. este un infractor dovedit si ce proiecte a facut acest primar(in afara toaletei pe care el a inaugurat-o) care va fi si el condamnat. Sa-l vedeti ce raspunsuri are la solicitarile cetatenilor de pe `Domnule Primar`.

LĂSAȚI UN MESAJ