DSP Neamt anunta ca de pe 15 februarie, vor incepe vaccinarile cu vaccinul AstraZeneca, in 4 Centre de vaccinare. Programarile se pot face incepand de astazi. Totodata, DSP Neamt precizeaza si ce trebuie sa stiti despre acest vaccin, cel de al III-lea disponibil in Romania.

Comunicat de presa, DSP Neamt: Începând de azi, 10.02.2021 este disponibilă programarea în următoarele centre de vaccinare:
• Piatra Neamţ – Campusul Liceului Tehnologic Economic Administrativ,
• Bicaz – Bloc ANL,
• Cordun – Căminul Cultural Simioneşti,
• Pipirig – Baza sportivă multifuncţională.
Fiecare centru are disponibile 60 de locuri pe zi.

În 15 februarie a.c. începe vaccinarea în aceste centre cu vaccinul AstraZeneca.
Se pot programa persoanele care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, inclusiv personalul din unitățile de învățământ. Programările se fac prin intermediul platformei electronice programare.vaccinare-covid.gov.ro, medicul de familie/curant sau prin call center, la numărul unic 021. 414.44.25 sau la numărul de suport 021. 414.44.33.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii
acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19. Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi distribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

Ce trebuie să știți înainte să vi se administreze COVID-19 Vaccine AstraZeneca

COVID-19 Vaccine AstraZeneca este administrat sub formă de injecție a 0,5 ml într-un mușchi (de obicei în partea superioară a brațului).

În timpul și după fiecare administrare injectabilă a vaccinului, veți fi supravegheat timp de aproximativ 15 minute, pentru a fi monitorizată apariția semnelor unei reacții alergice.

Vi se vor administra 2 injecții cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. A doua injecție poate fi administrată la 8 săptămâni după prima injecție. Veți fi anunțat când trebuie să reveniți pentru a doua injecție.

Dacă se administrează prima injecție cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a doua injecție pentru finalizarea schemei de vaccinare trebuie să fie tot cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca.

Este important să reveniți pentru a doua injecție cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Dacă ratați o injecție programată, este posibil să nu fiți complet protejat împotriva COVID-19.
Nu trebuie să vi se administreze acest vaccin dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin.

Înainte să vi se administreze COVID-19 Vaccine AstraZeneca, comunicați medicului dumneavoastră:
– Dacă ați avut vreodată o reacție alergică severă după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca în trecut;
– Dacă ați leșinat vreodată în urma unei injecții efectuate cu acul;
– Dacă aveți o infecție severă, cu temperatură mare (peste 38°C). Totuși, vă puteți vaccina dacă aveți febră ușoară sau infecție a căilor respiratorii superioare, cum este o răceală;
– Dacă aveți o afecțiune care implică sângerare sau apariție a vânătăilor sau dacă luați un
medicament anticoagulant, care fluidifică sângele (pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).
– Dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcționează adecvat (imunodeficiență) sau dacă luați medicamente care slăbesc sistemul imunitar (cum sunt doze mari de corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente utilizate în cancer).

La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu 2 doze de COVID-19 vaccin AstraZeneca să nu protejeze complet toate persoanele vaccinate.

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate cauza reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.

Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe. Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:
– senzație de leșin sau stare confuzională
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.

Următoarele reacții adverse pot apărea la administrarea COVID-19 Vaccine AstraZeneca:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10)
– sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
– senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
– frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață (senzație de rău)
– durere articulară sau musculară

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
– febră (>38°C)
– vărsături (stare de rău) sau diaree

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
– somnolență sau amețeli
– scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici
– transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.