Viata nemtenilor pare un subiect prea lipsit de importanta pentru conducerea Spitalului Judetean.

In urma cu exact doua saptamani, tvmneamt.ro publica articolul ȘOCANT! JOACA DE-A VIAȚA ȘI DE-A MOARTEA LA SPITALUL JUDEȚEAN NEAMȚ. ANALIZELE UNEI FEMEI CU O BOALĂ INCURABILĂ, ÎNCURCATE DE MAI MULTE ORIbazat pe marturiile fiicei unei femei cu o boala incurabila, careia viata i-a fost pusa in pericol pentru ca niste ”competenti” care opereaza Computerul Tomograf i-au trimis in mod repetat rezultate eronate ale examenelor efectuate. Mai exact, femeii i-au fost trimise CD-urile cu rezultatele examinarii unor alte persoane.

In ziua publicarii articolului, l-am contactat pe medicul Silviu Verzea, director medical al spitalului si purtator de cuvant al aceleiasi institutii, pentru a formula un punct de vedere vizavi de ceea ce se intamplase de mai multe ori, la Computerul Tomograf. Verzea ne-a sugerat sa amanam publicarea materialului pentru ca nu poate sa ne raspunda nici macar in cateva ore, lucru pe care noi nu l-am acceptat, mirosind de la o posta a tragere de timp.

Ei bine, nu ne-am inselat si nici dupa doua saptamani, nici Verzea nici avocatul Negelschi, directorul spitalului n-au catadicsit sa raspunda la acele dezvaluiri, macar din bun simt pentru opinia publica, extrem de indignata de tot ce se intampla in cea mai importanta institutie medicala din judet. Ne-am fi asteptat ca macar sa ne minta frumos si de ochii lumii, sa spuna ca lucrurile se vor indrepta.

Intre timp, au aparut noi marturii ale pacientilor sau ale rudelor celor care trec sau au trecut pe la tomograf sau pe la Sectia Oncologie.

In aceeasi zi in care noi am publicat articolul la care faceam referire, fiica femeii a fost primita in audienta de Liviu Negelschi, care si-a cerut scuze pentru incidente, in schimb, personalul de la tomograf s-a aratat foarte suparat pe ea si chiar i-a reprosat ca a facut public faptul ca ei se joaca cu vietile pacientilor, in cel mai cinic mod cu putinta.

Dupa cum aminteam si atunci, la Oncologie, unii pacienti spun ca au fost tratati ca intr-un lagar de exterminare. Asistente care dracuiesc pacienti, jigniri, medici prea grabiti si prea tafnosi pentru muritorii de rand de pe paturile saloanelor, sunt lucruri cat se poate de reale si doar suferintele cauzate de boli ii fac pe cei mai multi dintre cei care sunt supusi unor asemena tratamente, sa mai inghita o data in sec si sa se revolte doar in sinea lor.

Iata una dintre marturii, trimisa de un apartinator. Persoana a dorit sa-i fie protejata identitatea: ”La oncologie unele asistente se poarta groaznic si dracuie pacientii, ii agreseaza. Mama mea era internata si avea nevoie de sange. Era repartizata temporar la alt oncolog pentru ca al ei era plecat. Doua asistente vorbeau la usa salonului unde era ea, pe hol, si una ii zicea celeilalte sa mai verifice daca a venit sangele ca erau doi oameni pe lista, unul dintre ei fiind mama. Cealalta a zis da-i dracului, sa astepte, ca X-ulescu nici macar nu e pacientul meu. Mama a auzit si cand a venit asistenta sa ii ia tensiunea  i-a zis acesteia ca nu crede ca vrea sa ii ia tensiunea si a replicat la ”de ce”, ca a auzit conversatia lor. Asistenta a inceput sa o traga violent de brat, a trantit aparatul ala cu care ia tensiunea si i-a zisauzi, tu, dupa ce ai ai primit o palma de la viata si esti cum esti, poate mai vrei sa primesti o palma si de la mine

Cazurile cu diagnostice gresite puse de unii medici oncologi, sau tratamente aplicate dupa ureche sunt si ele la ordinea zilei. Iata ce ne spune ruda unui pacient, care in perioada urmatoare ne va da detalii si in fata camerei de luat vederi: ”Am o ruda care a avut cancer la un rinichi. A fost operat de urgenta la Bucuresti, apoi i s-a spus sa se duca la oncologie sa faca si tratament citostatic s-a dus omul cu tomograful, se specifica ca are o tumoare pe plaman. Medicul oncolog de aici (era o ea) i-a zis sa se duca acasa, ca nu are nimic. Omul s-a simtit tot mai rau si mai rau, dupa un an a facut iar tomograf are multiple tumori pe plamani care erau de fapt metastaze de la rinichi iar respectiva ii zicea repetat sa se duca acasa ca nu are nimic.

Inainte sa mearga la Bucuresti, a avut nevoie de examen Tomograf. L-a facut si cand a ajuns la Bucuresti, medicii de acolo au descoperit ca CD-ul este gol. S-au crucit toti, nevenindu-le sa creada ca au un alt caz de acest gen, venit de la Piatra- Neamt.

Cam asa stau lucrurile la spitalul unde comunicarea este praf si unde conducerea uita sa mai trimita lamuriri. Stim, e bine si cu noile investitii cu extinderea UPU, refacerea Sectiei Oncologie si a spitalului vechi, dar vietile oamenilor si tratarea lor in mod uman, sunt cu mult, mult mai importante.

Precizam ca nu generalizam si suntem convinsi ca la Spitalul Judetean Neamt sunt si cadre medicale care isi fac datoria cu profesionalism si cu daruire.

P.S. Medicul Silviu Verzea este de negasit. De cel putin o saptamana, nu ne mai raspunde la telefon.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ