COMUNICAT DE PRESĂ PMP Neamt

PMP demarează campania “Alegem primarul în două tururi”

Partidul Mişcarea Populară a demarat campania “Alegem primarul în două tururi”, prin care îşi propune strângerea a peste 1 milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, a anunţat preşedintele formaţiunii, domnul Traian Băsescu.

“Nevoia de a repara erori legistative care au făcut ca democraţia din România să fie afectat în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD îşi garantează consolidarea şi postamentul pe baza căruia obţine scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la Bucureşti primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din Bucureşti se alege cu peste un milion de voturi? Considerăm că în momentul de faţă, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceştia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezenţa oamenilor la urne. Singura şansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale şi parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenţia că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea şi în Consiliile Judeţene sau Locale”, a declarat preşedintele Traian Băsescu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD.

Reamintim că PMP  a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mişcarea Populară a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.