Incendiul de la Mănăstirea Petru Vodă. Intervenție ISU cu zeci de pompieri și 8 autospeciale

Incendiul de la Mănăstirea Petru Vodă. Intervenție ISU cu zeci de pompieri și 8 autospeciale

Publicată de TVMneamţ.ro pe Sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Un incendiu violent a izbucnit sambata, 4 ianuarie, in jurul orei 21 la Manastirea de maici Paltin, care apartine de Manastirea Petru Voda, din localitatea cu acelasi nume din judetul Neamt.

Flacarile s-au manifestat la cladirea stăreției, unde locuieste stareta manastirii, maica Iustina. A ars in intregime acoperisul si mansarda cladirii in care erau amenajate camere de locuit, insa si restul constructiei a suferit daune majore.

La ora redactarii (ora 2:30 din noapte), inteventia pompierilor era in plina desfasurare, la fata locului fiind mobilizati peste 30 de pompieri cu 8 autospeciale si doua ambulante SMURD. S-a actionat inclusiv cu autospeciala de stingere si salvare de la mare inaltime, trimisa de la Detasamentul de pompieri din Piatra Neamt. Interventia a fost coordonata de seful ISU Neamt, general de brigada Ioan Nitica, la fata locului fiind prezent si viceprimarul comunei Poiana Teiului, Paul Enache. Pompierii au reusit sa impiedice propagarea flacarilor la o biserica de lemn aflata la mai putin de 5 metri de cladirea in flacari. Din fericire, nu s-au inregistrat victime.

Cu ajutorul pompierilor, a maicilor dar si a mai multor credinciosi, au fost salvate aproape toate bunurile din cladirea cuprinsa de incendiu, inclusiv o cutie cu sfinte moaste, incredintate staretei, de parintele Iustin Pârvu.

Cauza incendiului nu a fost inca stabilita oficial, insa maicutele spun ca focul ar fi plecat de la un cos de fum langa care erau puse la uscat diferite ierburi folosite la ceaiuri sau alte preparate naturiste.

George Lazar, prefectul judetului Neamt a tinut permanent legatura cu autoritatile implicate in interventia de la fata locului, dimineata la ora 10, urmand ca acesta sa ajunga la Manastirea de la Petru Voda pentru o prima evaluare a pagubelor si pentru a stabili ce masuri se impun a fi luate pentru ajutorarea celui mai cunoscut asezamant monahal din judetul Neamt.

Ionut CORFU (foto: Flavius CORFU)

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Prăpăd provocat de nerespectarea regulilor minime de prevenție. Ce să mai spui? O lecție. O atenționare de la Cel de Sus. Șansa acestui așezământ monahal a fost drumul accesibil. Nu vreau să mă gândesc câte mănăstiri izolate sunt în județ, câte gospodarii și ce drumuri imposibile avem peste tot. Să luăm aminte!

  2. Neîngrădirea de erezie aduce foc pe pământ,dar şi alte păcate mari,de asemenea.Cu toții greşim,însă,Bunul Dumnezeu aşteaptă să ne căim de fărădelegile noastre,să ne pocăim până nu este prea târziu!

  3. Neangradirea de erezie și pierderea atâtor suflete pRin lipsa de curaj a monahilor,va aduce în alt mod mânia lui Dumnezeu asupra noastră, a tuturor. ..acum,focul acesta e doar o ispita,se poate întâmpla oricând, mai ales într o comunitate mai mare…părinte Iustin,roagă te lui Dumnezeu pt monahi și mireni,ca ortodoxia întreaga are mare nevoie de mila Lui…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.