Fundatia Culturala „Ion Creanga” Targu-Neamt, in colaborare cu Primaria Orasului Targu-Neamt, Complexul Muzeal Judetean Neamt si Casa Culturii „Ion Creanga” organizeaza, in perioada 12 – 14 decembrie, o serie de evenimente dedicate celei de-a 45-a editie a „Zilelor Ion Creanga”. Deschiderea oficiala a manifestarilor va avea loc vineri, 12 decembrie, la ora 10.00, la Muzeul Memorial „Ion Creanga” din Humulesti. Manifestarile vor continua la Muzeul de Etnografie din Targu-Neamt, unde va avea loc vernisajul expozitiei temporare „Raritati fotodocumentare referitoare la Ion Creanga”, urmat de simpozionul „Ion Creanga – 120 de ani de nemurire”, care se va bucura de participarea prof. univ. dr. Constantin Parascan, a muzeografului Ioana Cosereanu de la Muzeul Literaturii din Iasi si a prof. dr. Ioan Berghia din Chisinau. Tot la Muzeul de Etnografie, va avea loc si prezentarea cartii „Ion Creanga – opere”, editie ingrijita de academicianul Eugen Simion.

Un alt simpozion, cu tema ”Receptarea operei lui Ion Creanga”, va avea loc la sala de conferinte a Casei Culturii din Targu-Neamt, invitati fiind prof. univ. dr. Lacramioara Petrescu, conf. dr. Antonio Patras si lector dr. Ilie Moisuc de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iasi. Seara se va incheia cu Recitalul Operei Nationale din Iasi – „Iarna in armonii de opera si cantonete”, care va avea loc la sala de spectacol a Casei Culturii, incepand cu orele 18.00. Sambata, 13 decembrie, de la ora 9.00, vor avea loc, la biserica „Sf. Nicolae” din Humulesti, slujba de pomenire a scriitorului Ion Creanga si a familiei sale, precum si un mini-concert de colinde.

De la ora 15.00, Salonul „Ion Creanga” al Casei Culturii din Targu-Neamt gazduieste lansarea cartii lui Gheorghe Simon – „Jurnalul unei asceze, Nume si chipuri, Dialoguri la Agapia, Dumnezeu citeste din cartea vietii”. Prezinta: prof. conf. dr. Emanuela Cristina Dascalu si preotul poet Dorin Ploscaru. De asemenea, cei prezenti vor putea vizita cele trei expozitii vernisate cu acelasi prilej: expozitia de pictura „Lumina lina”, semnata de prof. Gigel Barliba, expozitia de grafica „Daniel invata sa deseneze”  – Daniel Movila – Colegiul National „Stefan cel Mare” si expozitia si concursul de fotografie „Copilaria – o imensa nevoie de mirare” – organizat de catre Juniorii Fundatiei Culturale „Ion Creanga” – coordonator, Daniel Movila.

Tot sambata, de la ora 17.00, va avea loc, la sala de spectacol a Casei Culturii „Ion Creanga” din Targu-Neamt, concertul omagial al Fundatiei Culturale „Ion Creanga”, sustinut cu prilejul aniversarii a 20 de ani de activitate. Intrarea va fi libera, iar spectatorii vor avea parte de multe surprize. Duminica, 14 decembrie, se va desfasura, incepand cu ora 11.00, la sala de spectacol a Casei Culturii „Ion Creanga”, festivitatea de premiere a participantilor la Concursurile de eseuri si de fotografie, lansate in data de 2 decembrie 2014.

Cei mici vor putea participa, apoi, la Carnavalul personajelor lui Creanga, sustinut de elevi de la Clubul Copiilor, coordonati de prof. Maria Gatlan si de la Colegiul Tehnic ”Ion Creanga”, coordonator prof. Adina Timofti, precum si de voluntarii ”Puzzle Optimist” din Targu-Neamt, indrumati de Viorela Chiper si Malina Apopei. La ora 14.00, va avea loc inchiderea oficiala a manifestarilor dedicate Zilelor „Ion Creanga”, editia XLV.

Fundatia Culturala „Ion Creanga” are ca obiectiv cultivarea memoriei scriitorului humulestean, prin reliefarea personalitatii sale creatoare si prin proiectarea in universalitate a valentelor umane si estetice ale operei, precum si realizarea si dezvoltarea de relatii culturale in strainatate si in tara, prin care sa se mediatizeze imaginea scriitorului si a operei sale.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.