In medie, In judetul Neamt, zilnic sunt abuzati sexual 3 copii si fizic 4 copii, potrivit unei statistici DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) Neamt. In primele 9 luni ale anului 2017, s-au inregistrat 494 de cazuri de maltratare iar 24 de copii au fost scosi din familii.

De aceea, DGASPC demareaza campania „Ei nu pot opri abuzurile! NOI PUTEM!“. Este pus la dispozitie non-stop si un numar de telefon la care se poate primi sprijin si indrumare: 0233.983

Comunicat de presa, DGASPC Neamt:

”DGASPC Neamț, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii – Filiala Neamț, lansează campania „Ei nu pot opri abuzurile! NOI PUTEM!“ care are ca obiectiv realizarea unor acțiuni de informare și conștientizare care să conducă la reducerea numărului de cazuri de maltratare a copilului. Campania are loc în contextul în care pe data de 19 noiembrie se serbează Ziua Internaţională împotriva abuzului şi violenţei asupra copilului iar pe 20 noiembrie Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.  

Astfel de activități sunt făcute periodic de către specialiștii din diverse departamente ale DGASPC Neamț dar de această dată este vorba despre o acțiune concertată în cadrul căreia dorim să implicăm cât mai multe autorități și membri ai comunităților. „Cazurile de abuz asupra copiilor sunt numeroase și ajung în atenția noastră tardiv, după ce au fost comise, noi încercând să pansăm «rănile» sufletești ale copilului și având grijă ca acesta să fie în siguranță. Pentru a diminua sau chiar eradica fenomenul credem că este nevoie de educație timpurie a copiilor pentru a fi învățați să nu devină victime și este necesară implicarea cadrelor didactice și a altor actori sociali pentru a recunoaște stadiile incipiente ale abuzului și a le semnala de urgență“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț. Campania va consta în activități de informare și educare susținute de specialiștii Direcției în cât mai multe școli și grădinițe din județ. De asemenea, se dorește implicarea directă și reactivă a cadrelor didactice iar în subsidiar vor beneficia de informații și părinții. Campania își mai propune să implice și alți membri ai comunităților, de la reprezentanții Bisericii, până la asistenții sociali de la nivelul primăriilor. DGASPC Neamț va pune la dispoziția tuturor unităților de învățământ o serie de resurse educaționale ce pot fi utilizate la clasă pe tema respectării drepturilor copilului și a prevenirii abuzurilor, etc. „Pentru succesul acestei campanii avem nevoie de sprijinul tuturor și mai ales al mass-media, care poate fi cheia succesului în transmiterea mesajelor noastre“, a adăugat directorul DGASPC Neamț.

STATISTICI

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017 s-au înregistrat 494 de cazuri de maltratare dintre care 24 s-au soluționat cu preluarea copiilor în regim de urgență din familiile acestora. În 2016 au fost victima abuzurilor 642 de copii, 37 ajungând în centre sau la asistenți maternali iar în 2015 au fost 648 de cazuri de abuz. 

Zilnic, în Neamț, sunt abuzați sexual în medie 3 copii

Zilnic, în Neamț, sunt abuzați fizic în medie 4 copii.

Ei nu pot opri abuzurile. NOI PUTEM! 

CAUZE  PRINCIPALE  ALE  ABUZURILOR 

Lipsa de Educație

Consumul de alcool

Lipsa valorilor morale

Sărăcia

Abundența de materiale pornografice în mass-media și în mediul virtual

Legislația incompletă sau prea blândă cu agresorii dar și cu familiile care își abuzează copiii 

Dacă bănuiţi că un copil este sau a fost victima unui abuz, este deosebit de important să vă păstraţi calmul şi să aveţi o discuţie liniştită. Nu-l supuneţi unui interogatoriu, ci realizați un interviu de protecție, pentru a vă asigura că acest copil este în afara oricărui pericol.

Anunţaţi imediat autorităţile!

Sunați la telefonul DGASPC Neamț: 0233.983, apelabil non-stop și veți primi sprijin și îndrumare.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Vreau sa ma implic in scoala mea.De unde cer o persoana sa le vorbeasca copiilor?Vreau si materiale daca se poaye de informare!
    ADMIN: Puteti lua legatura cu DGASPC sau cu asociatia implicata in campanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.