Unii ”deontologi” (intre ghilimele, pentru ca nu au nici o treaba cu asa ceva) ar trebui sa poarte doliu astazi.

Ziua Libertatii presei este marcata la initiativa Agentiei de monitorizare a Presei in colaborare cu Asociatia pentru protejarea si promovarea Libertatii de exprimare si Centrul pentru Jurnalism Independent din anul 2000.

In 1993, ONU a decretat ziua de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei in urma unei recomandari a celei de a XXVI-a sesiuni  a Conferintei Generale a UNESCO din 1991. Articolul 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului spune ca „orice om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat”. (sursa: magnanews.ro)

Cum? ”Opinii fara imxtiune din afara”? Ei, aș! Da` de unde? Incepeam prin a spune ca sunt unii jurnalisti care ar trebui sa poarte doliu astazi. Sunt destul de multi la nivel national, dar o sa ma refer strict la cei de a nivel local, pentru ca am libertatea sa fac asta si spre deosebire de ei, chiar pot sa sarbatoresc astazi. Stiu ca o sa fiu foarte ”laudat” de cei care se simt vizati, dar tin sa subliniez ca doar unii ar trebui sa poarte doliu si sa aprinda o lumanare pentru libertatea lor. Libertate pe care si-au omorat-o singuri, acceptand sa dezinformeze, sa prezinte fapte trunchiate si sa distorsioneze realitatea, dupa bunul plac al patronilor lor, al finantatorilor si/sau al potentatilor zilei. Sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa spunem lucrurilor pe nume. Asa vreau eu sa sarbatoresc ”Ziua mondiala a LIBERTATII presei”, spunanad liber adevarul, oricat de mult s-ar supara cei care tin lectii de jurnalism pe unde apuca, pe facebook sau in sufragerie, in timp ce produsul muncii lor jurnalistice este de fapt atingerea scopurilor celor care ii platesc, sau dupa a caz, a celor cu care ajung chiar sa aiba relatii nefiresti (a se citi amantlacuri), doar ca sa traiasca ei bine, in timp ce-si dezinformeaza publicul, in functie de interesele ”mogulilor” de Neamt, crezand ca lumea poate fi prostita la nesfarsit.

Sunt aceiasi oameni care-si flutura diplomele de jurnalisti, de parca asta ar tine loc de obiectivitate si de etica profesionala. Sunt aceiasi oameni care la un moment dat mi-au  pus si mie pumnul in gura, si altora, atunci cand patronii lor, ca sa le rasplateasca servilismul, i-au pus pe functii mari. Spre deosebire de ei, nu am acceptat sa fiu ingenuncheat si nici nu o sa accept vreodata asta.

Opinia publica trebuie sa stie aceste lucruri si sunt convins ca majoritatea consumatorilor de presa si-a dat seama cum stau lucrurile, desi ”deontologii” cred ca oamenii pot fi prostiti la nesfarsit.

Asa ca eu sunt unul dintre jurnalistii din Neamt, care pot sarbatori cu fast astazi, iar pseudojurnalistilor le transmit condoleante la moartea libertatii lor, pe care si-au sacrificat-o pe altarul intereselor personale sau de grup. Traiasca libertatea presei!

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ