In primele patru luni ale anului 2015, 11 copii din Neamt si-au gasit o familie, fiind adoptati prin decizia definitiva si irevocabila a instantei. De asemenea, un alt copil a fost incredintat in vederea adoptiei, pentru acesta nefiind inca emisa o decizie definitiva a magistratilor. Totodata, in evidentele Serviciului de Adoptie din cadrul DGASPC Neamt se afla 7 familii care au obtinut atestatul de familie adoptatoare, alte 10 familii interesate sa adopte un copil aflandu-se in evaluari, cu scopul de a obtine atestatul. In prezent, in judetul Neamt, 7 copii sunt declarati adoptabili, definitiv si irevocabil, pentru care specialistii DGASPC au demarat procedurile de potrivire cu familiile adoptatoare. Pe parcursul primelor patru luni din acest an, specialistii Serviciului de Adoptie au facut actiuni de monitorizare post-adoptie pentru 50 de copii, monitorizarea facindu-se trimestrial, pe o perioada de 2 ani de la definitivarea adoptiei. In momentul de fata, procedura de adoptie este destul de anevoioasa, un copil declarat adoptabil ajungand intr-o familie dupa o perioada indelungata. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie intentioneaza, insa, sa modifice legislatia, fiind elaborat deja un proiect de lege in acest sens.

Intre prevederile proiectului de lege se numara: reducerea de la un an la 6 luni a perioadei in care trebuie sa fie cautate rudele copilului care vor sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia; prelungirea valabilitatii atestatului pentru adoptie necesar viitorilor parinti, de la 1 an la 2 ani; eliminarea etapei de pregatire pentru persoanele carora le-a expirat atestatul si care solicita obtinerea unui nou atestat. De asemenea, stabilirea compatibilitatii copilului cu adoptatorii se va face la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului si nu la nivelul ANPDCA, in scopul de a eficientiza procesul de identificare a celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil.

Proiectul de lege mai prevede eliminarea termenului de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. Totodata, se preconizeaza introducerea unor termene pentru procedurile derulate in fata instantelor judecatoresti, pentru toate cele 3 etape ale procesului de adoptie, respectiv: declararea adoptabilitatii, incredintarea in vederea adoptiei si incuviintarea adoptiei.O alta prevedere care vine in sprijinul parintilor adoptatori se refera la posibilitatea acestora de a beneficia de un concediu de acomodare de maximum 90 de zile si de plata unei indemnizatii. Potrivit datelor oferite de Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, anul trecut au fost adoptati, la nivelul judetului Neamt, 23 de copii din cei 26 pentru care DGASPC a intocmit rapoarte de incuviintare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.