14 noiembrie este ziua cea mai neagra pentru nemteni. A trecut un an de cand in spitalul administrat de Consiliul Judetean Neamt, s-a produs o imensa tragedie, in urma careia 15 oameni au murit, dupa un incendiu produs la Sectia ATI a spitalului, mutata de la un etaj la altul, fara sa aiba avizarea DSP. 10 pacienti au murit arsi de vii, iar alti 6 pacienti au murit in zilele urmatoare, dupa ce au fost transferati la alte spitale.

Mieruri, 14 noiembrie 2020, in plina pandemie de Sars Cov2, in jurul orei 19, era anuntat un inendiu la Sectia ATI a Spitalului Judetean Neamt. 20 de minute mai tarziu, tvmneamt.ro transmitea în direct primele imagini de la fata locului. Nimeni nu se gandea ca vom fi martori la o tragedie de proportii, comparabila cu ”Colectiv”.

Pe masura ce trecea timpul, au inceput sa apara si primele informatii pe surse, care apoi s-au confirmat oficial. S-a vorbit intai despre 2 morti, apoi 3, apoi 7, ca intr-un final sa fie anuntati oficial 10 morti.

Conform spuselor celor care se aflau in spital la acel moment, primii care au intervenit, au fost cadrele medicale. Intr-un salon erau 8 pacienti si in alt salon vecin, erau alti 8 pacienti. In salonul in care au izbucnit flacarile, toti cei 8 pacienti au murit (imagini din salonul mortii, AICI). Nu au mai avut nicio sansa, pentru ca incendiul se manifesta extrem de violent, intretinut si intensificat cel mai probabil, de oxigenul din aparatele la care erau conectati pacientii. Un barbat ai carui parinti erau internati la ATI, a fost printre primii care a intrat in unul dintre saloane si si-a gasit mama dandu-si ultima suflare. A murit in bratele lui. Pana ieri, era in alt salon, insa abia fusese mutata in salonul in care s-a declansat sinistrul.

Ceilalti 7 pacienti erau deja morti, insa medicul de garda, unul dintre cei mai buni profesionisti ATI, Catalin Denciu, a intrat in flacari intr-o incercare disperata de a-i salva. Combinezonul de protectie contra coronavirus i s-a topit pe corp. A suferit arsuri pe 40% din suprafata corpului, cele mai grave, la nivelul picioarelor. In aceeasi noapte, tanarul medic urma sa fie transferat la un spital pentru arși din Bucuresti, apoi la un spital din Belgia. Alte 3 cadre medicale au suferit rani, incercand sa scoata pacientii din flacari. Din celalat salon, au fost evacuati toti cei 8 pacienti. Doi dintre ei au murit la UPU dupa mai putin de doua ore, in timp ce se incerca stabilizarea lor pentru transferul la un spital din Iasi.

Intre timp, la nivelul ISU Neamt se daduse alarma ”Cod roșu de interventie”, iar curtea spitalului s-a umplut de ambulante SMURD și SAJ, unele venite si de la IASI, dand impresia unui teatru de operatiuni pe timp de razboi. De asemenea, la fata locului ajunsesera si zeci de rude ale pacientilor aflati la ATI in momentul producerii incendiului. Cei mai multi, coplesiti de durere, isi strigau neputinta in fata mortii care a venit in locul in care ar trebui sa se salveze vieti.

Doi preoti si-au facut aparitia in curtea spitalului, si au citit rugaciuni, in liniste, pentru sufletele celor morti si pentru supravietuitori.

In total, la miezul noptii, erau anuntate 20 de victime: 10 pacienti morti, 6 pacienti raniti si 4 cadre medicale (cu tot cu medicul ATI) ranite.

La acel moment, director al spitalului era Lucian Micu, fost primar PNL al orasului Roman. Acesta fusese numit in functie de Ionel Arsene, ca rasplata pentru ca Micu îi tradase pe liberali pentru PSD, inainte de alegerile locale. Desi a fost prezentat de Arsene drept candidat PSD la Primaria Roman, Micu nu a putut participa la alegeri, pentru ca pierduse in instanta un proces cu ANI, pentru o incompatibilitate in care se aflase cu cativa ani in urma. In fatidica noapte, directorul Micu era plecat la o chermeza la o pensiune din Bucovina. A ajuns la spital undeva spre miezul noptii, pe ascuns, fără sa-l vada presa. Cateva ore mai tarziu, dadea o declaratie filmata undeva in interiorul spitalului, pentru un site local, oficină PSD. 

Pe 19 noiembrie, la doar 5 zile de la ”Colectivul nemtenilor”, in Piatra Neamt a fost organizat un protest prin care i se cerea demisia lui Arsene. Au participat doar 10 oameni.

Ancheta a fost preluata imediat de Parhetul General si coordonata de controversatul procuror Marius Iacob, din acel moment, asternandu-se o liniste totala asupra mersului cercetărilor. Abia pe 25 octombrie 2021 (după aproape un an de la incendiu), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anuntat că, șase foști manageri ai spitalului, un medic ATI, șeful Secției ATI și două asistente au fost puși sub acuzare pentru ucidere din culpa, vătămare din culpa și distrugere din culpă. Și spitalul ca persoană juridică a fost pus sub acuzare pentru plata despăgubirilor către victime, se arata intr-un comunicat al procurorilor.

Foștii manageri din perioada martie- noiembrie 2021 și șeful de la ATI sunt acuzați că nu au luat măsurile necesare pentru evitarea pericolelor după ce spitalul a fost desemnat unitate COVID, iar seful ATI este acuzat si ca ar fi falsificat un raport dupa incendiu, inercand sa induca in eroare pe anchetatori. Asistentele sunt acuzate că au aprins o candelă la căpătâiul unui bolnav și au lăsat-o nesupravegheată în condițiile în care exista risc de explozie din cauza instalațiilor de oxigen. Este mentionata si sursa incendiului de la ATI Piatra Neamț: o candelă care a alimentat oxigenul din încăpere.

Printre directorii interimari numiti pusi sub acuzare, 4 au fost numiți de Ionel Arsene: Toader Mocanu, Florin Apostoae, Silviu Verzea si Lucian Micu. Micu era în funcție la momentul producerii imensei tragedii. Alți doi directori care au condus spitalul pentru scurt timp în perioada menționată, sunt Daniela Marcoci și Marius Ghineț. Cel din urmă a stat în funcție mai puțin de 3 zile.

Potrivit comunicatului Parchetului General, s-a dispus continuarea urmăriririi penale față de 11 suspecți, mai precis 10 suspecți, persoane fizice, precum și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după cum urmează: 
  • Continuarea urmăririi penale față de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp,  funcția de manager interimar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

  •  Continuarea urmăririi penale față de două persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient.

Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

  •  Continuarea urmăririi penale față de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.
  •  Continuarea urmăririi penale față de persoana anterior menționată și față de o altă persoană fizică, medic la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal și uz de fals, prev.de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului.

Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală.

  • Continuarea urmăririi penale față de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal și de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID 19 şi realizarea activității de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că:

– nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

– nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;

Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

Suspecților  li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 28 octombrie 2021, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile, se arata in comunicatul Parchetului General.

În cazul incendiului de la Piatra Neamț s-au făcut peste 100 de audieri și au fost ridicate mii de documente de la spital. Șase expertize de specialitate au ajuns până acum la dosar.

Dar chiar si cu aceste concluzii ale anchetei, pana va fi cineva pedepsit in instanta, este drum lung. Mai intai, dosarul trebuie sa ajunga pe masa judecatorilor. Nu se stie cand, asta depinde de Parchet. Va urma apoi un proces lung si greu, care se poate intinde pe multi ani de zile, poate 5 sau 6 sau chiar 10 ani. Iar dupa finalizarea procesului, exista si probabilitatea sa nu fie gasit niciun vinovat.

In ultimii ani, spitalul din subordinea CJ Neamt a fost in centrul a zeci de scandaluri privind coruptia din spatele mafiei care căpușeaza cea mai mare unitate medicala din judet, insa nicio institutie de ancheta nu s-a implicat serios in cercetarea furturilor, ahizitiilor si angajarilor cu șpagă. Nici zecile de morti suspecte ale unor pacienti si nici zecile de cazuri de malpraxis nu au fost vreodata anchetate.

In anul nenorocirii de la ATI, la spital au fost schimbati nu mai putin de 8 directori.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.