Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care prevede ca ziua de 16 mai sa fie declarata Ziua Nationala a Costumului Traditional Romanesc. „Ziua Costumului Traditional va fi sarbatorita in ziua de Rusalii, zi in care urmeaza sa fie organizate manifestari cultural artistice, prin care sa se promoveze valoarea portului popular romanesc din toate zonele, dar si pe cel al minoritatilor nationale”, se arata in proiect.

Cu acest prilej, se vor organiza, la nivel national, activitati sociale, spectacole si concursuri cultural-artistice, prin care va fi evidentiata valoarea costumelor traditionale specifice fiecarei zone. Totodata, vor fi difuzate, prin mijloacele de informare in masa, materiale ce vizeaza domeniile de interes ale tezaurizarii patrimoniului cultural material si ale patrimoniului cultural imaterial.

Totodata, proiectul mai prevede ca, in cadrul curriculei scolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educatie civica – sau disciplinele echivalente – vor fi incluse 2 ore, in luna mai, consacrate tematicii portului traditional al zonei si portului traditional al minoritatilor nationale din Romania, precum si semnificatiei acestora in conturarea si pastrarea identitatii nationale etnice.

Reprezentand una dintre cele mai importante forme de cultura, portul popular este un martor viu al istoriei noastre zbuciumate. Piesa de baza a costumului este camasa, purtata atat de barbati, cat si de femei. Costumul barbatesc are, ca piesa specifica, itarii, iar cel femeiesc fota sau catrinta. In sezonul rece se poarta sarica si pieptarul – confectionat din piele de animal – dar si caciula, primita mostenire de la daci.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.