3 luni de când corupția a ucis și la spitalul din Piatra Neamț. Avocat: ”Incompetența și habarnismul au dus la moartea celor internați”

0
Au trecut 3 luni de zile de cand coruptia a ucis si la Spitalul Judetean Neamt, controlat de Consiliul Judetean Neamt. Pe 14 noiembrie, 10 pacienti erau arsi de vii ca intr-un veritabil crematoriu uman, la doar cateva ore dupa ce conducerea  de atunci a spitalului (director interimar numit ca rasplata politica de presedintele CJ Neamt), mutase Sectia ATI ilegal, adica fara aviz/aprobare de la DSP. Alti 5 pacienti au murit ulterior, in spitale din Iasi. Nici pana astazi, Parchetul General, institutie care a preluat ancheta imediat dupa ce coruptia a ucis la ATI, nu a reusit sa transmita macar un comunicat de 3 randuri, prin care sa lamureasca rudele indurerate si opinia publica, ce se intampla cu cercetarile: continua, s-au oprit, daca nu s-au oprit, cat mai dureaza, daca sunt suspecti, etc.
Pe fondul acestei crunte sfidări a anchetatorilor, un tanar avocat din Bucuresti, care reprezinta familiile a doi dintre cei ucisi la ATI Piatra Neamt, pare hotarat sa faca lumina si prezinta cateva concluzii trase dupa ce a studiat dosarul. Verdictul avocatului este unul crunt, si vine sa confirme ceea ce presa locala din Neamt, cea nesupusă politic, spune din primele ore de dupa consumarea catastrofei din spitalul CJ Neamt: ”Incompetenta, nepasare, necunoastere si habarnism. Toate astea au dus la moartea celor internati pe sectia ATI de la spitalul Piata Neamt”, spune avocatul Adrian Călin Cuculis
Avocatul mai afirma ca detaliile din ancheta sunt uluitoare: ”Detaliile din ancheta de la incendiul din Piatra Neamt sunt uluitoare.
Incompetenta, nepasare, necunoastere si habarnism. Toate astea au dus la moartea celor internati pe sectia ATI de la spitalul Piata Neamt.
Inca nu se cunosc detaliile referitoare la momentul T0 al incendiului. Ceea ce am putut verifica in dosar,asta pana cand mi se vor comunica toate probele stranse, arata ca in momentul de fata se conduc ample expertize in echipe multidisciplinare, pentru elucidarea misterului pornirii incendiului.
Din cate reusesc sa-mi dau seama, va spun ca nu injectomatul a fost problema.
Oricum, asta ramane sa clarifice echipa de experti. Intre timp lecturez rapoartele de NECROPSIE si va comunic raportul pe scurt, asa cum v-am si promis de la bun inceput, de atunci de cand am intrat in acest dosar si in limitele anchetei”, transmite avocatul.
La momentul producerii nenorocirii care a indoliat o tara intreaga, directorul spitalului era fostul primar de Roman, Lucian Micu. Cu putin timp inainte să preia functia in care a fost numit de Ionel Arsene, Micu trecuse din barca PNL in cea a PSD, dupa ce fusese demis din functia de primar, de prefectul judetului Neamt, pentru că o instanta îl declarase incompatibil. A incercat sa candideze pentru un nou mandat de primar la Roman din partea PSD, insa judecatorii nu i-au validat candidatura, din acelasi motiv pentru care pierduse functia. Pretul tradarii PNL pentru PSD, a fost functia de director al spitalului, pe care a ajuns printr-o schemă asemanatoare celebrului caz ”Apele Române” de la Iasi. Micu a fost angajat la spital mai intai ca jurist, iar dupa cateva zile, a fost numit director.
A urmat mutarea Sectiei ATI, pentru care conducerea spitalului nu a mai asteptat avizul DSP, iar la cateva ore dupa ce pacientii au ajuns in spatiul in care ATI functiona ilegal, s-a declansat infernul. Surse din spital, spun ca de vina ar fi fost echipamentele electrice de cea mai slaba calitate, dar achizitionate la preturi de echipamente profi. In lipsa unor informari oficiale ale anchetatorilor, varianta vehiculata pe surse, ramane cea mai plauzibila, chiar daca este stadiul de ipoteza. Cert insa, este ca au murit 15 oameni si nici dupa 3 luni, nimeni nu stie din vina cui.
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.