În Complexul de Servicii Romanița sunt îngrijiți 40 de copii din Neamț, cu vârste cuprinse între cinci luni și 10 ani, care suferă de dizabilități neuro-psiho-motorii, cinci fiind cu handicap accentuat, iar restul cu handicap grav. Tot la Romanița există și un centru maternal, iar la momentul controlului erau cazate acolo două mame minore cu bebelușii lor.
După ancheta din teren, pe 20 octombrie, echipa de control a emis un raport de constatare, potrivit căruia, „fiecare beneficiar avea pat propriu și un spațiu necesar asigurării unui trai în condiții bune și conform normelor legale (6 mp/copil). Cele două bucătării erau curate, bine dotate și, potrivit medicului echipei, se încadrau în standardele privind procurarea, depozitarea și prepararea hranei“.
Aceeași echipă de control a urmărit și modul în care personalul interacționează cu cei mici. „Conform părerii medicului echipei, interacțiunea copiilor cu personalul de îngrijire era cordială. Potrivit opiniei psihologului, în relația dintre asistente/infirmiere și copii se observă un stil de atașament sănătos, securizant, iar personalul dădea dovadă de multă răbdare. Copiii manifestau emoții pozitive la interacțiunea cu personalul, neprezentând semne de tristețe, deprimare sau anxietate“, se arată în raportul de control.

Reprezentanții Avocatului Poporului au recomandat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț să efectueze demersuri la autoritățile ierarhic superioare pentru instalarea unui lift și pentru achiziționarea unei ambulanțe proprii. „În ultimii ani, s-au făcut progrese uriașe în domeniul îngrijirii copiilor cu dizabilități instituționalizați, făcându-se investiții foarte mari atât în dotări, cât, mai ales, în resursele umane. Știam că în centrele din județ beneficiarii au parte de servicii de îngrijire de calitate, dar este o mare satisfacție să vedem acest lucru certificat și de Avocatul Poporului, instituție imparțială, ce are ca scop prevenirea oricăror forme de abuz. Constatările echipei de control ne bucură, dar ne motivează ca în continuare să facem tot ceea ce este posibil pentru a crește calitatea vieții acestor copii cu grave probleme de sănătate“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.