Garda de Mediu Neamt a amendat CNAIR cu 60.000 de lei și s-a depus si o plangere penala pentru lipsa acordului de mediu, privind lucrarile de pe DN 15, tronsonul Bicaz- Poiana Largului, se arata intr-un document transmis redactiei tvmneamt.ro, semnat de Iftime Petrariu, șeful Gărzii de Mediu Neamt.

Cele doua masuri vin ca urmare a concluziilor unui control al comisarilor de mediu, dupa articolul tvmneamt.ro pe 15 aprilie 2022: Un munte de deșeuri de la lucrările de pe DN 15, în Lacul Izvorul Muntelui. USR a sesizat organele de control: ”Atentat la mediul înconjurător”.

In articolul tvmneamt se semnala faptul ca deseurile rezultate in urma lucrarilor de pe DN 15 (o asociere de firme cu Aqua Parc- ”firma lui cumătru” pe post de lider) au fost depozitate in albia lacului Izvorul Muntelui. In urma controlului celor de la Garda de Mediu, semnalul de alarma tras de USR Neamt si preluat de tvmneamt, s-a confirmat, la fata locului, fiind gasita o suprafata de 2.000 de metri patrati (cu o inaltime considerabila) acoperita de deseuri rezultate din lucrarile la DN 15.

Totodata, s-a mai constatat ca lucrarile au fost facute de la bun inceput, fără acord de mediu de la institutiile abilitate. Prin urmare, CNAIR a fost amendata cu 60.000 de lei, iar pe numele firmelor din asocierea de firme care au lucrat la drum (inclusiv Aqua Parc) s-a depus o plangere penala la Parchetul de pe Langa Judecatoria Piatra Neamt, intrucat astfel de fapte, sunt mai nou infractiuni.

Mai jos raspunsul integral, transmis de Garda de Mediu Neamt:

Urmare articolului intitulat-Un munte de deseuri de la lucrarile de pe  DN 15, in lacul de Izvorul Muntelui. USR a sesizat organele de control :”atentat la mediul inconjurator”, publicat in data de 15.04.2022 de catre tvmneamt.ro, referitor la “depozitul neconform de deseuri din constructii din albia lacului de acumulare Izvorul Muntelui-Bicaz”, rezultat in urma executarii lucrarilor de modernizare/reabilitare a  DN 15 intre localitatile Bicaz si Poiana Largului in perioada 2019-2021,va comunicam urmatoarele:

 1. Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Neamt a efectuat control in perioada 11.05.2022-31.05.2022, constatand ca aspectele semnalate de catre dvs. s-au confirmat in ceea ce priveste “depozitul de deseuri neconform din albia lacului de acumulare Izvorul Muntelui-Bicaz” de pe raza localitatii Hangu, rezultat in urma executarii lucrarilor de modernizare/reabilitare a DN 15 intre localitatile Bicaz si Poiana Largului.
 2. O parte din deseurile din constructii generate in urma executarii lucrarilor din proiectul „Expertiza tehnica, proiect tehnic pentru autorizarea lucrarilor, proiect tehnic de executie, asistenta tehnica si executia lucrarilor pentru punerea in siguranta a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250-lucrari in regim de urgenta”, au fost depozitate neconform pe o surafata de teren de ccca.2000 mp, situata in albia lacului Izvorul Muntelui, la confluenta pr. Hangu cu Lacul Izvorul Muntelui-mal drept, in zona inundabila, din localitatea Chiriteni, comuna Hangu, Judetul Neamt.
 3.    Natura deseurilor : deseuri specifice lucrarilor de construire- resturi de betoane, resturi de asfalt

(stratul de uzura care a fost decopertat concasat sau nu, pamant in amestec cu pietris rezultat din lucrari de excavare.

 1. Beneficiarul proiectului „Expertiza tehnica, proiect tehnic pentru autorizarea lucrarilor, proiect tehnic de executie, asistenta tehnica si executia lucrarilor pentru punerea in siguranta a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250-lucrari in regim de urgenta”, este COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A Bucuresti – Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi.
 2. Pentru proiectul mentionat COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A Bucuresti-Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi, nu a obtinut acordul de mediu.

Acordul de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si dupa caz, masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate in cazul realizarii unui proiect. (Art.2, pct.3 din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, cu modificari aprobate ulterior).

 1. Executia lucrarilor din proiect s-a realizat in lipsa acordului de mediu, act de reglementare care nu a fost obtinut de catre COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A Bucuresti -Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi.                                                            
 1. Pentru neobtinerea acordului de mediu, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Neamt a aplicat COMPANIEI NATIONALE DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A Bucuresti sanctiune contraventionala-amenda in cuantum de 60000 lei, in conformitate cu prevederile ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, cu modificari aprobate ulterior.
 2. Executia lucrarilor din proiect s-a realizat in baza Autorizatiei de construire nr.14/03.04.2019, emisa pentru CNAIR SA-DRDP Iasi de catre Ministerul Transporturilor,  prin care se autorizeaza executarea lucrarilor in prima urgenta pentru “Executia lucrarilor de punere in siguranta a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250-lucrari in regim de urgenta”.
 3. Executia lucrarilor din proiect s-a realizat in baza Acordului Contractual nr.111/13.05.2019, pentru contractul de proiectare, asistenta tehnica si executie de lucrari pentru obiectivul „Expertiza tehnica, proiect tehnic pentru autorizarea lucrarilor, proiect tehnic de executie, asistenta tehnica si executia lucrarilor pentru punerea in siguranta a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250”, incheiat intre COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A Bucuresti-Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi si Asocierea SC AQUA PARC SRL, SC MAVGO HOLDING SRL si SC DANLIN XXL SRL, prin lider de asociere SC AQUA PARC SRL Roznov (actuala ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI SRL Roznov).
 4. In ceea ce priveste gestiunea conforma a deseurilor rezultate in timpul executiei lucrarilor din proiectul „Expertiza tehnica, proiect tehnic pentru autorizarea lucrarilor, proiect tehnic de executie, asistenta tehnica si executia lucrarilor pentru punerea in siguranta a obiectivelor de pe DN 15, Km 242+200-286+250-lucrari in regim de urgenta”, precizam ca nu au fost stabilite conditii sau masuri pentru protectia mediului care ar trebui respectate in cazul realizarii unui proiect, lucrarile fiind executate in lipsa actului de reglementare (acord de mediu) emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului.
 5. Conform clauzelor din Acordul Contractual nr.111/13.05.2019, au fost stabilite unele masuri necesare pentru protectia mediului, inclusiv in domeniul gestiunii deseurilor, in sarcina antreprenorului (Asocierea SC AQUA PARC SRL, SC MAVGO HOLDING SRL si SC DANLIN XXL SRL, prin lider de asociere SC AQUA PARC SRL).
 6. Neconformitati :

12.1    Eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate.

OUG nr. 92 din 2021, art.20, alin 1 si alin 4, privind regimul deseurilor cu modificări aprobate ulterior, stipuleaza obligatia producatorilor de deseuri si detinatorilor de deseuri, respectiv :

– alin 1 : să supună deşeurile care nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă, care îndeplinesc cerinţele art. 21, respectiv :

– fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră;

– fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special;

          – alin 4 : interzicerea eliminarii deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop .

 1. Sanctiuni :

13.1  Pentru neconformitatile constatate privind gestiunea deseurilor generate in timpul executiei lucrarilor de reabilitare a DN 15, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Neamt a formulat sesizare penala pentru săvârşirea faptelor prevazute de :

art.66 alin 1 lit „g“ din OUG nr. 92 din 2021, privind regimul deseurilor cu modificări aprobate ulterior, care specifică faptul că : Constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amenda eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate“.

 1. Masurile dispuse ca urmare a controlului efectuat vizeaza :

MASURA NR.1: Respectarea clauzelor din Acordul Contractual nr.111/13.05.2019, in ceea ce priveste protectia mediului, inclusiv in domeniul gestiunii deseurilor, stabilite in sarcina antreprenorului (Asocierea SC AQUA PARC SRL, SC MAVGO HOLDING SRL si SC DANLIN XXL SRL, prin lider de asociere SC AQUA PARC SRL), de desfiintare a depozitului ilegal de deseuri din constructii, constituit in Comuna Hangu in timpul executiei lucrarilor de modernizare/ reabilitare a DN 15, Km 242+200-286+250 si aducerea terenului la starea intiala                                                                                                                       MASURA NR.2: Se vor lua masurile necesare conform clauzelor din Acordul Contractual nr.111/13.05.2019, in ceea ce priveste protectia mediului, stabilite in sarcina antreprenorului, de desfiintare a depozitului ilegal de deseuri din constructii constituit in Comuna Hangu in timpul executiei lucrarilor de modernizare/reabilitare a DN 15, Km 242+200-286+250. In acest se va urmari                        stadiul lucrarilor de desfiintare a depozitului ilgal de deseuri din constructii si aducerea terenului la starea initiala.

Termen: 31.07.2022

Raspunde : COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII

RUTIERE S.A Bucuresti-Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi

MASURA NR.3 :  Se vor salubriza suprefete de teren situate limitrof DN 15, intre localitatile Poiana Largului-Bicaz, acolo unde este cazul, de deseuri si resturi de materiale rezultate in urma lucrarilor care se executa pe acest sector.

Termen: 31.05.2022(masura are caracter permanent)

Raspunde : COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII

RUTIERE S.A Bucuresti-Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi

MASURA NR. 4:  Se va notifica Comisariatul Judetean Neat-Garda Nationala de Mediu, la finalizarea actiunii prin transmiterea unei informari cu cantitatile de deseuri de constructii eliminate si imagini foto.

Termen: 31.07.2022

Raspunde : ANTREPRIZA DE CONSTRUCTII DRUMURI SI AUTOSTRAZI SRL

Roznov, in calitate de lider al asocierii.

si

COMPANIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII

RUTIERE S.A Bucuresti-Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi

Scan_2022_06_02_03_05_13_411

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.