Nu mai puțin 70 de persoane s-au constituit părți civile în dosarul incendiului de la ATI Piatra- Neamț. Cele 70 de persoane vor trebui să primească despăgubiri după ce și-au pierdut rudele în incendiu.
Dosarul a intrat pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț, însă deocamdată nu a fost dat niciun termen. Suma totală pe care Spitalul va trebui să o plătească drept despăgubiri, se poate ridica la zeci de milioane de euro. Sunt și câte 7 persoane (rude de gradul întâi) din aceeași familie care vor despăgubiri pentru viețile celor dragi, dar și pentru traumele suferite duă ce și-au îngropat rudele. În anumite familii, s-au produs alte adevărate tragedii după incendiu. De exemplu, sora uneia dintre victimele incendiului s-a sinucis, nereușind să treacă peste greaua pierdere suferită în condiții atât de tragice.
Dar sunt și familii întregi care au avut nevoie de ani de zile de asistență psihologică pentru a depăși momentul, cheltuind sume mari de bani.
O familie din care 7 membri s-au constiuit părți civile în proces, vrea câte 250.000 de euro de om, dar sunt și familii care cer sume de ordinul milioanelor de euro. Oricât de mult le-ar scădea instanța din pretenții, având în vedere că sunt 70 de oameni care cer despăgubiri, suma finală va fi una uriașă. După cum reiese din forma în care dosarul a ajuns în instanță, despăgubirile ar trebui să fie suportate de două firme de asigurări, numai că una dintre ele, City Insurance este în insolvență. Parte civilă s-a constituit și una dintre cele două asistente inculpate în dosar. Aceasta ar fi suferit arsuri la debutul incendiului.
Dosarul incendiului de la ATI a fost trimis în instanță de Parchetul General, la începutul lunii februarie 2025. Ancheta condusă de controversatul procuror Marius Iacob, a durat peste 4 ani de zile. Marius Iacob a mai anchetat și ”Dosarul Elodia” sau ”Dosarul Colectiv”. În cazul incendiului de la ATI, din 10 suspecți identificați inițial în dosar, până la urmă, în fața judecătorilor, au ajuns ca inculpați, două asistente și Spitalul Județean Neamț în calitate de persoană juridică. Asta a făcut să apară voci care acuză o mare mușamalizare (tiparul ar fi identic cu cel din dosarul Maternității Giulești) pentru a fi făcuți scăpați adevărații vinovați, având în vedere că Secția ATI a fost mutată în ziua incendiului, fără să existe aviz de la DSP. Iar pentru mutarea ilegală a Secției, nu pot fi făcute responsabile două asistente, ci cel puțin o persoană cu funcție. Iar cum Spitalul este trimis în judecată pe persoană juridică, acum, prinde orbul, scoate-i ochii.
În aceste condiții, nu este exclus ca una sau mai multe părți vătămate din dosar, să ceară refacerea anchetei, iar instanța să accepte.
Mai jos, lista persoanelor care vor despăgubiri de la Spitalul Județean Neamț:
Ionuț CORFU