Cultura
Citit de: 6 ori

9 octombrie – Ziua Mondiala a Postei

Romascanii ii ajuta pe ucrainienii din orasul Kamenet Podilskyi
23 de zile pana la scrutinul pentru alegerea presedintelui

Pe data de 9 octombrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Postei, dedicata activitatii de curierat a postasilor. Serviciul postal a fost infiintat in 1874, sub denumirea de Uniunea Generala a Postelor, patru ani mai tarziu schimbandu-si numele in Uniunea Postala Universala, prin semnarea Tratatului de la Berna de catre cei 22 de membri fondatori, intre care se numara si George Lahovari, directorul general al Postelor si Telegrafului.
Ziua Mondiala a Postei este sarbatorita de peste 150 de tari, administratiile postale lansand emisiuni filatelice dedicate acestei date sau noi servicii postale, organizand festivitati si evenimente speciale, precum si conferinte si seminarii cu specific postal si filatelic. Toate aceste activitati au drept scop sublinierea rolului sectorului postal in viata oamenilor si a societatii, precum si a contributiei sale la dezvoltarea sociala si economica a tarilor.
Pe teritoriul Romaniei, serviciul postal a fost introdus imediat dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman. Dupa retragerea aureliana, posta a inregistrat o perioada de declin, fiind reorganizata abia in secolul al XIV-lea. Domnii aveau curieri cunoscuti sub numele de „calarasi” si „lipcani”, care strabateau cu repeziciune distante mari. Cresterea numarului de calareti a dus la aparitia olacului (curier special care ducea, calare, vesti sau corespondenta in tara si peste hotare).
In timpul celei de-a doua domnii a lui Constantin Mavrocordat din Moldova, s-a luat hotararea reorganizarii postelor, cheltuielile fiind suportate de catre stat. In octombrie 1775, Alexandru Ipsilanti decide ca, la conducerea menzilurilor, sa fie numiti capitani de menzil sau de posta, iar caii sa fie cumparati cu bani din vistieria tarii. Pe atunci, posta era condusa la nivel central de doi capitani de posta cu resedinta la Bucuresti.
Dupa revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu si revenirea la domniile pamantene in 1822, serviciul postal a cunoscut o perioada de dezvoltare, prin contributia lui Grigore Ghica in Tara Romaneasca (in perioada iunie 1822 – aprilie 1828) si Ionita Sandu Sturdza in Moldova (in perioada iunie 1822 – aprilie 1828).
In timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica, s-a infiintat, in Moldova, un serviciu postal oficial pentru transportul corespondentei intre tinuturi si plase. Intre plase si comune corespondenta se facea prin intermediul dorobantilor calari si a vataseilor speciali ai comunelor.
De asemenea, in fiecare judet au fost infiintate oficii postale, fapt care a dus la aparitia functiei de factor postal. S-au infiintat curse regulate care transportau actele oficiale si ale particularilor si s-a fixat un tarif unic pentru corespondenta.
Opera a renumitului arhitect italian Carol Zani, cladirea Postei din Piatra-Neamt se afla pe lista cladirilor de patrimoniu din judetul nostru, constructia fiind definitivata in anul 1936.
Intre cladirile ridicate in Neamt de Carol Zani se numara Palatul Regal, resedinta de vara a suveranilor Romaniei, Scoala primara din Tarcau, Palatul Administrativ si Gara noua din Piatra Neamt, tot lui ii este atribuita Cabana “Dochia” – de pe muntele Ceahlau.

Distribuie știrea:

Etichete: Neamt, ziua mondiala a postei
Articolul anterior
Romascanii ii ajuta pe ucrainienii din orasul Kamenet Podilskyi
Articolul următor
23 de zile pana la scrutinul pentru alegerea presedintelui

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed