Acum 94 de ani, pe 20 august 1920, se nastea, la Bucuresti, in familia juristului Nicolae Dumitrescu si a Marei Apostol, cea care avea sa devina peste ani academicianul Zoe Dumitrescu-Busulenga, personalitate de marca a vietii culturale din Romania.
Absolventa a scolii Centrale din Capitala si studenta a Conservatorului “Pro-Arte”, Zoe Dumitrescu-Busulenga a fost, dupa propriile marturii, un copil foarte bolnavicios, motiv pentru care a trebuit sa renunte la cariera muzicala. Intr-un interviu acordat revistei „Romania literara”, in toamna anului 2005, academicianul marturisea: “Eu am fost un copil foarte bolnav, foarte bolnavicios. Am avut toate bolile copilariei. Aveam doctorii mei. Mi-aduc aminte, aveam un doctor batran, evreu, doctorul soru. Un om admirabil. Care venea cu cupeul. Pe vremea aceea, doctorul venea cu gentuta de instrumente si cu cupeul. si, in ciuda bolilor care ii ingrozeau pe parintii mei – saracii, eram singurul lor copil!, tata atata ma dorise, ca era intotdeauna disperat cand ma imbolnaveam (…).”
Dupa ce a obtinut licenta in Filologia engleza si germana, a dobandit-o si pe cea in stiinte Juridice.in 1948, Zoe Dumitrescu Busulenga a fost numita asistenta la Catedra de Literatura Universala si Comparata a Universitatii Bucuresti. In 1971 a devenit profesor universitar, iar in 1973 – sefa a catedrei.
“Nu mi-a placut scoala defel!” – marturisea, in acelasi interviu, profesoara. „Cum nu-mi place nici acuma! Nu mi-a placut niciodata! Ma intrebau toti: «Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?» «Orice vreau sa ma fac, numai profesoara nu!» raspundeam. Profesoara am fost! Pe de alta parte, imi spuneau unii: «Unde ai vrea sa stai cand o sa fii mare?» «Oriunde, numai pe Calea Grivitei nu!» si acolo am stat aproape toata viata!”. („Romania literara”, numarul 37/2008).
A fost redactor la Editura pentru Literatura si cercetator la Institutul de Istorie si Teorie Literara “George Calinescu” din Bucuresti, pe care l-a condus din 1973. Totodata, a fost redactor-sef al publicatiilor academice „Revista de istorie si teorie literara” si „Synthesis”.
Zoe Dumitrescu-Busulenga a fost un critic literar si un profesor deosebit de apreciat. In perioada 1990 – 1994, a fost vicepresedinte al Academiei Romane, fiindu-i decernat Premiul Herder. Este autoarea a numeroase volume de literatura comparata, memorialistica, analize stilistice, istorie literara, istoria culturii.
Dupa moartea sotului sau, Apostol Busulenga, academicianul Zoe Dumitrescu-Busulenga s-a retras la Manastirea Varatec, unde, in anul 2005, s-a calugarit, sub numele de maica Benedicta. A trecut la cele vesnice la 5 mai 2006, la Manastirea Agapia, si, conform dorintei testamentare, a fost inmormantata la Manastirea Putna.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.