Astazi se implinesc 95 de ani de la moartea, la 19 noiembrie 1919, a scriitorului Alexandru Vlahuta, un mare admirator al frumusetilor patriei, iubitor si aparator al poetului Mihai Eminescu si prieten apropiat al pictorului Nicolae Grigorescu.
Alexandru Vlahuta s-a nascut la 5 septembrie 1858, in satul Plesesti, judetul Vaslui, fiind ultimul dintre cei noua copii ai lui Neculai Vlahuta si al Ecaterinei Petrescu. A urmat scoala primara si liceul la Barlad, sustinand examenul de bacalaureat la Bucuresti, in 1879. Timp de un an, a urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti, pe care le-a parasit din cauza situatiei materiale precare, devenind institutor si apoi profesor la Targoviste. Intre anii 1884 – 1893 este profesor la mai multe institutii de invatamant din Bucuresti. In 1888 este numit revizor scolar pentru judetele Prahova si Buzau. Editeaza revistele „Vieata” (1893–1896) si „Samanatorul” (1901), pentru cea din urma colaborand cu George Cosbuc. Din 1901 a functionat ca referendar la Casa Școalelor, iar in 1905 se casatoreste pentru a treia oara cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, judetul Ramnicu Sarat. Vorbind despre acest eveniment, Gala Galaction remarca: „Vlahuta isi cautase pacea inimii si a caminului (…) o cautase in doua randuri. Nimerise rau sau mediocru si intaia oara si a doua oara. A incercat si a treia oara. De data asta, norocul l-a servit cu paharul plin. A gasit o tovarasa deosebit de inteligenta si capabila de toate devotamentele, de cari este atat de setoasa o inima de artist”.
In timpul Primului Razboi Mondial, Vlahuta a locuit la Iasi, apoi la Barlad, unde era vizitat de tineri scriitori, unul dintre acestia fiind Vasile Voiculescu. Se imbolnaveste din cauza conditiilor vitrege ale acelor vremuri, iar casa de la Dragosloveni ii este distrusa, in timpul razboiului. Ultimele doua luni din viata, Vlahuta si le petrece la Campina, fiind grav bolnav si cautand un climat favorabil ameliorarii starii sale de sanatate. La 19 noiembrie 1919, scriitorul se stinge din viata la Bucuresti, in casa din strada Visarion.
Distribuie știrea:
Etichete: alexandru vlahuta
Articolul anterior
Festivalul de muzica pentru copii si tineret „Cantec de stea”
Articolul următor
Crosul elevilor si al copiilor