Procedura medicala in premiera astazi (26 iunie) la UPU Piatra- Neamt, aplicata unei femei de 67 de ani. Aceasta își vizita o ruda internata in Spitalul Judetean Neamt, iar la un moment dat i s-a facut rau si a cazut din picioare. S-a stabilit ca a suferit un Accident Vascular Cerebral (AVC) si a fost transportata imediat la UPU, unde medicii neurologi au hotarat sa apeleze in premiera pentru Spitalul Judetean Neamt, la  o procedura medicala numita tromboliza, care s-a incheiat cu succes. In jurul orei 11 pacienta a ajuns la UPU, iar la ora 17 era complet recuperata. ”Pacienta C.E. de 67 ani din Piatra Neamt, era în vizită la cineva in sectia Medicala cand i s-a facut rau si a căzut din picioare, cu deficit de vorbire și motor. Adusă în UPU, consultata urgent de echipa medicala din UPU s-a pus diagnosticul de AVC, si impreuna cu medicii de la Neurologie s-a luat hotararea sa se faca tromboliza in premiera la SJU Piatra Neamt. Personalul de la UPU a actionat imediat (tromboliza are efect daca este facuta in primele 3-4 ore de la instalarea AVC-ului), iar tromboliza a avut un succes terapeutic maxim. La ora 17.00 pacienta este complet recuperată si internata la ATI. Felicitări colectivului UPU si medicilor de la Neurologie”, se arata intr-o informare trimisa presei de Spitalul Judetean Neamt.

Tromboliza intravenoasa este o metoda terapeutica netraumatizanta ce consta in injectarea unei substante trombolitice, care se administreaza intravenos si dizolva cheagul de sange care blocheaza circulatia, iar tesutul cerebral partial ischemiat nu se mai necrozeaza, astfel incat deficitul neurologic se remite complet.

Tromboliza intravenoasa nu poate fi aplicata decat în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral, in asa numita „fereastra terapeutica”. Chiar daca nu este posibila aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate niste criterii clinice si paraclinice foarte stricte), asistenta acestor bolnavi intr-un serviciu de specialitate mareste sansele de supravietuire si de recuperare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.