Focul a lăsat in urma un adevarat dezastru la Manastirea Tărcuța, din comuna Tarcău, judetul Neamt. Incendiul a izbucnit in jurul orei 15 si a cuprins toate dependintele din incinta manastirii. Pompierii au reusit sa salveze biserica si sa impiedice flăcările sa ajunga la fondul forestier.

Conform prefectului Adrian Niță, care a fost la fata locului, focul ar fi izbucnit de la vehicul electric (triciclu). Acesta era adăpostit intr-o anexa in momentul in care bateria ar fi luat foc si a delcansat dezastrul.

În această după amiază,, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la Mănăstirea Tărcuța din comuna Tarcău.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la:
– Detașamentul de pompieri Piatra Neamț (șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD)
– SVSU Tarcău (2 buldoexcavatoare și 2 motopompe)
– SVSU Bicaz (o autospecială de stingere)
‘- SVSU Ghimeș – Făget din județul Bacău (o autospecială de stingere) și
– Ocolul Silvic Brateș

Apelul la 112 a fost făcut de un bărbat ce se afla în pelerinaj la mănăstire.
La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, la anexele din ansamblul mănăstiresc (chilii, casa praznicală, magazii, gater etc) cu posibilitatea propagării la biserică și la fondul forestier.

O femeie de 45 de ani a suferit ușoare arsuri la nivelul feței și membrelor superioare. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital.
Misiunea a fost dificilă din cauza cantității mari de materiale combustibile (lemn, mase plastice și bunurile din încăperi) și inflamabile (uleiuri și carburanți).

Forțele de intervenție au localizat incendiul și se lucrează pentru lichidarea lui.
Deasemenea au fost evacuate o parte din bunurile din interiorul casei praznicale.
Cel mai important este faptul că biserica a fost salvată de la incendiu, fiind afectată doar fațada acoperită cu lambriu din pvc.

Alimentarea autospecialelor a fost făcută dintr-un pârâu, la o distanță de aproximativ 2 km, unde au fost amenajate puncte de alimentare a acestora”, a declarat lt. Irina Popa- ISU Neamt.

I.C. (sursa foto: Prefectura Neamt)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.