*În Neamț au fost „pârjolite“ peste 47.500 de hectare *Cele mai afectate culturi sunt de porumb, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, dar și pășunile și fânețele

Direcția pentru Agricultură Neamț a finalizat centralizarea situației privind soarta culturilor afectată de secetă, culturile agricole înființate în primăvara acestui an, dar și pășunile și fânețele pârjolite de secetă.

În județ, seceta a dijmuit recoltele de pe o suprafață totală de peste 47.500 hectare, cele mai afectate fiind culturile de porumb, floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr, dar și pășuni și fânețe, ele ocupând și cele mai mari suprafețe în planurile de cultură ale fermierilor nemțeni. Iată și cum arată situația, comparând cât s-a semănat și cât a fost afectat de seceta care a făcut ravagii pe ogoare. La porumb sunt afectate 21.367 ha din cele aproape 59.000 ha cultivate în primăvară. La floarea soarelui, situația este dezastroasă, recolta fiind serios diminuată pe aproape 8.200 ha, din totalul de 12.335 ha. La soia pentru boabe, cultura a avut de suferit pe 4.505 ha, din totalul de 6.270 ha cultivate. Cartoful a fost afectat pe 260 ha din totalul de 7.200 ha, iar sfecla de zahăr pe 2.172 ha din cele 3.256 hectare ocupate cu această cultură. Seceta a dat iama și prin 38 hectare de legume din totalul de peste 4.550 hectare cultivate în câmp. La capitolul pășuni și fânețe, pagubele produse de secetă sunt foarte mari, fiind afectate de circa 7.750 ha din totalul de aproape 67.650 ha și în jur de o mie de hectare de fâneață, dintr-un total de peste 42.500 ha.

*Plăți pe 3 direcții

Erau necesare verificările făcute în teren, parcelă cu parcelă, iar datele au fost consemnate în procesele-verbale de constatare de către comisiile locate numite prin ordin al prefectului. La capătul acestor constatări stau 3 tipuri de plăți pe care le vor primi fermierii cu recoltele dijmuite de secetă.

Subvenția pe suprafață, pentru terenurile devastate de secetă, este condiționată de depunerea, la APIA Neamț, a copiei proceselor-verbale de constatare a pagubelor cauzate de secetă.

Despăgubirile acordate pentru pierderile suferite de fermieri ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile pentru culturile agricole sunt și ele condiționate tot de procesele-verbale de constatare a pagubelor. Valoarea despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă s-a stabilit la nivelul a 400 de lei pe hectar pentru porumb, floarea soarelui și soia. În cazul sfeclei de zahar sau pentru legume, despăgubirile se părea că vor fi ceva mai mari. Până la urmă s-a convenit să se dea tot 400 lei/ha și pentru plantele de nutreț. Suma se acordă integral dacă fermierul are făcută asigurare pentru cel puțin un factor de risc. Dacă nu, va primi numai jumătate din sumă.

Pentru culturile distruse de secetă în procent de peste 30 la sută, Fiscul poate acorda reducerea normei de venit ce stă la baza calcului impozitului agricol. Dar și aici, documentul de bază este tot procesul-verbal de constatare a pagubelor produse de seceta din această vară.

Tina CONDREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.