General
Citit de: 0 ori

A patra zi de festival, pe scena „Vacanţelor Muzicale”

Formaţia de muzică veche „Anton Pann”
Doi raniti pe Ceahlau, la inceput de sezon estival 

Joi, 9 iulie, în a patra zi de festival, pe scena „Vacanţelor Muzicale” vor urca studenţii reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior muzical din ţară. Pentru ediţia de anul acesta vor veni pianista Bianca Murariu şi tenorul Sergiu Coltan de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, violonista Alexandra Tănase şi violoncelistul Alexandru Totan de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar fagotistul Alin Dănilă va reprezenta Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Pianista BIANCA  MURARIU, studentă în anul II de Master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”  Cluj-Napoca,  clasa prof. univ. dr. Adriana Bera, este o reprezentantă de frunte a tinerei generaţii de pianişti români. Nivelul său tehnic şi interpretativ i-a adus de-a lungul anilor numeroase premii, între care cele mai valoroase sunt: Premiul I si Marele Premiu la Concursul de Tehnică Pianistică, Botoşani 2009, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare ”Miniatura Romantică”, Galaţi 2009, Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare, Bistriţa 2010, Diplomele de Excelenţă acordate de Guvernul României (2008) şi de Asociaţia Română din Laval, Canada (2009) unde a susţinut câteva recitaluri camerale şi solo.

Aflată pe o traiectorie artistică în plină ascensiune, pianista Bianca Murariu a evoluat în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor de Stat din Botoşani, Sibiu şi Cluj-Napoca.

Remarcându-se şi ca o excelentă interpretă de muzică de cameră, a participat trei ani la rând la Concursul Naţional de Muzică de Cameră ”Duo Pianistic” din Cluj-Napoca, obţinând de fiecare dată premii importante, culminând cu Marele Premiu în anul 2013.

În anul 2015 a participat la Concursul de Interpretare a Liedului ”Ionel Perlea”, Slobozia, unde a obţinut Premiul Special ”Victoria Ştefănescu” acordat de Fundaţia ACCUMM pentru duo cameral alături, de tenorul Sergiu Coltan.

Tenorul  SERGIU COLTAN a absolvit Seminarul Teologic Ortodox Român ”Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare (2008) şi, ulterior, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2009 a fost admis la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia canto, la clasa conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu, unde a absolvit nivelul de licenţă în 2013, iar în prezent este masterand al aceleiaşi academii, în anul II de studii. A participat la masterclass-ul pentru duo-lied, cu prof. Axel Bauni de la Universität der Künste Berlin, din cadrul Festivalului Internaţional „Sigismund Toduță” 2015, organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

În anul 2013 a fost distins cu Premiul Special al Juriului în cadrul Concursului Mozart – ediţia a XX-a, Cluj-Napoca, iar în mai 2015, cu premiul II la Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului “Ionel Perlea”, ediţia a XXIV-a, Slobozia.

Activitatea sa artistică cuprinde colaborări cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica “Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica ”Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica „Oltenia” Craiova.

 ALEXANDRA TĂNASE este masterand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a domnului conf. univ. dr. Ladislau Csendeş. A urmat studiile de licenţă sub îndrumarea lect. univ. dr. Ioana Croitoru. S-a perfecţionat  la cursuri de măiestrie cu Ida Handel şi Ronny Rogoff (în cadrul Festivalului „Sergiu Celibidache”), precum şi cu Gabriel Croitoru şi Octavian Raţiu.

Violonista Alexandra Tănase a obţinut mai multe premii naţionale. Este, din acest an, beneficiara unei burse de studii la Academia „ICONARTS”.

A susţinut recitaluri în ţară şi străinătate (Paris, Aachen).

Este preocupată de muzica contemporană, pe care o consideră o modalitate perfectă pentru diversificarea mijloacelor de expresie şi a capacităţii de comunicare.

Are o colaborare constantă cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

ALEXANDRU TOTAN este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipol al prof. univ. dr. Marin Cazacu, provine dintr-o familie de muzicieni (mama – regretata Silvia Totan, tatăl – dirijorul Florin Totan). A început studiul violoncelului la Liceul „George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea lui Dan Totan (unchiul său).

Are în palmares câteva premii obţinute, dintre care amintim cele mai recente, în această primăvară, Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” şi Premiul II la Concursul „Drumul spre celebritate”.

Colaborează cu orchestre, precum Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală şi cu Ansamblul „Violoncelissimo”.

A susţinut mai multe recitaluri de muzică de cameră, aceasta constituind o preocupare permanentă a tânărului muzician.

 ALIN DĂNILĂ este student în anul IV la clasa de fagot a conf. univ. dr. Dumitru Iosub. Are la activ participări la concursuri interne şi internaţionale. Cele mai importante distincţii obţinute sunt: Premiul special al juriului la Concursul Naţional de fagot organizat de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2011), Premiul I la  Concursul Internaţional de fagot de la Iaşi, ediţia I (2013).

A concertat alături de Filarmonicile „Mihail Jora” din Bacău şi „Ion Dumitrescu”, la Râmnicu Vâlcea participând la Festivalul tinerilor interpreţi, 2014.

Face parte din cvintetul „Solaris” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, formaţie cu care a participat la Festivalul Muzicii de cameră, Braşov (2014).

Recent a participat la Concursul pentru cursuri de orchestră organizat de Academia de muzică din Göteborg, Suedia.

Anul trecut a urcat pe scena „Vacanţelor Muzicale”, interpretând Concertul pentru fagot şi orchestră de Rossini.

Seara, de la ora 21, în Piaţa Turnului, va cânta celebra formaţie de muzică veche „Anton Pann”. Acest spectacol este gândit ca noutate în cadrul programelor artistice a Vacanţelor.

Programul institutiilor de invatamant

Distribuie știrea:

Etichete: concurs, obtinere, participare, premiu, studenti, tehnica, tvm neamt, urca, vacante muzicale, violonist
Articolul anterior
Formaţia de muzică veche „Anton Pann”
Articolul următor
Doi raniti pe Ceahlau, la inceput de sezon estival 

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed