Aberatii de pandemie. Doar 100 de oameni din comuna Tupilati, judetul Neamt, vor avea acces la restaurante, evenimente private sau locuri de joaca.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 16 septembrie 2021,  Hotărârea numărul 70 prin care se propune stabilirea unor noi măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, doar persoanele vaccinate, testate sau care au trecut prin boală vor avea acces in anumite locuri si la anumite evenimente, in localitatile in care incidenta este mai mare de 3 la mie.

In comuna Tupilati de exemplu, incidenta este de peste 6 la mie, deci se incadreaza in criteriile adoptate in Hotararea CNSU. Numai ca masura va avea un impact economic devastator. De ce, pentru ca in Tupilati sunt doar 112 persoane vaccinate, dintr-o populatie de 2130 de locuitori, dupa cum a declarat astazi pentru tvmneamt.ro, primarul Petru Gherghel. Cum este greu de crezut ca in mediul rural sunt oameni dispusi sa-si faca teste aproape zilnic sau sa plateasca niste sume considerabile pentru a dovedi ca au trecut prin boala (in afara de cei confirmati in oficial in trecut), doar cei 112 si poate alte cateva zeci de persoane vor avea acces la localuri, restaurante, evenimente publice și private. Mai mult, in comua Tupilati exista cel putin 3 mari operatori de HoReCa, printre care se numara Hanul Ancutei sau Hanul Razesilor. Si in aceste locuri, accesul nu va fi permis decat in conditiile impuse de CNSU- Arafat, cu repercusiunile de rigoare in plan economic, atat pentru operatori cat si pentru bugetul comunei.

In Neamt, au trecut de pragul de 3 la mie si comunele Doljesti si Tibucani, iar judetul este printre cele in care s-au vaccinat cei mai putini oameni.

Hotararea CNSU-Arafat intra in vigoare doar daca va fi adoptata prin Hotarare de Guvern sau prin OUG, si potrivit declaratiilor premierului Cîțu, acest lucru se va intampla cu siguranta.

Șeful CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii), Asztalos Csaba, susține însă, într-o declarație pentru HotNews.ro, că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de parlament. „Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.
 
Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Doctorul Arafat E de neînlocuit,chiar nu se mai găsește nici un specialist in Romania ,exemplu: „Gheorghiță”.De ce nu Doctorul Ciuvică și Mihai Gadea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.