Cinci copii din mediul urban și alți șase din rural au fost abuzați sexual în luna august, conform statisticii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. „Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție în cazuri de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat pe parcursul lunii august 65 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 28 au fost înregistrate în mediul urban și 37 în mediul rural, în scădere ușoară comparativ cu luna iulie, când au fost 70 de cazuri. Din punct de vedere al formei de maltratare, în luna august au fost 11 cazuri de abuz sexual, cinci în mediul urban și șase în mediul rural“, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.
Plasament în regim de urgență pentru patru copii
Alți 13 minori au fost victime ale abuzului fizic, în timp ce 22 de copii au fost neglijați de aparținătorii legali. „Au mai fost înregistrate șapte cazuri de abuz emoțional, trei cazuri de comportament delincvent și nouă cazuri de copii dispăruți. Specialiștii Serviciului Abuz au propus patru măsuri de protecție specială, plasament în regim de urgență, în cadrul unor servicii de tip rezidențial din subordinea DGASPC Neamț pentru doi copii neglijați, pentru un copil abuzat fizic și pentru o adolescentă abuzată sexual“, a adăugat Magda Vasilache.
În cele 65 de cazuri instrumentate de specialiștii de la Protecția Copilului s-a oferit asistență, sprijin și consiliere, iar evaluările inițiale, evaluările complexe și instrumentarea tuturor cazurilor de maltratare au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale de la domiciliile copiilor.
Abuzurile asupra copiilor, în continuă creștere în Neamț
De la începutul anului și până în ultima zi din august, 457 de cazuri de abuz asupra minorilor au intrat în atenția celor de la DGASPC Neamț, numărul fiind în continuă creștere. „Abuzul este inacceptabil în orice formă și în orice împrejurare, întrucât maltratarea unui copil are consecințe grave asupra acestuia. Pentru a combate acest fenomen îngrijorător este necesară o abordare globală, care să includă măsuri de prevenție, protejarea victimelor, cercetarea infracțiunilor și pedepsirea vinovaților. Familia trebuie să fie, de asemenea, mult mai implicată și mai centrată pe vulnerabilitatea copiilor, iar comunitatea mult mai responsabilă pentru prevenirea și eradicarea acestor situații grave“, a precizat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Andreea AMARIEI