Noua legea privind reglementarea pietei produselor agricole a fost promulgata de presedintele Romaniei. In cel mult 30 de zile, urmeaza sa apara normele metodologice de aplicare si tipizatele, astfel incat legea sa devina functionala pana la finele lunii noiembrie. La cat de multe modificari are noua lege, e bine ca va fi obligatorie, cel mai sigur, din luna decembrie 2014. La acea data, oamenii si-au cam terminat de facut aprovizionarile cu legume si fructe pentru iarna. Noua lege a pietelor se vrea a fi o noua incercare a autoritatilor de a limita accesul samsarilor la spatiile publice de comercializare. Prin noua lege se schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice valorifica produsele proprii in pietele agroalimentare. Apar doua documente noi, in sensul ca actualele certificate de producator vor fi inlocuite prin atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor. Atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice, care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol, calitatea de producator agricol. Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul, sotia, rude, afini de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma ori gospodaria proprie. Ambele documente se emit de catre primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma ori gospodaria proprie. Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale, sindicale din agricultura, care se inregistreaza in acest scop la primarii.
Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului.
Carnetul de comercializare indeplineste un dublu rol: de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata, precum si de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare. Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent un canal semnificativ de evaziune fiscala, in special in comertul cu produse agricole materie prima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.