O femeie din Bicaz Chei a fost pacalita de persoane necunoscute care au reusit sa o convinga ca fiul ei a fost autorul unui accident de circulatie in Germania si este nevoie de bani pentru a impiedica deschiderea unui dosar penal. Aceasta a trimis printr-un serviciu bancar suma de 1.500 de euro pentru ca fiul ei sa scape de raspundere penala. Abia apoi si-a sunat copilul si acesta, uimit, i-a infirmat povestea. Astfel, femeia a depus o sesizare la politie. Vineri, un alt caz asemanator a fost adus in atentia politistilor de la Postul de Politie Garcina. Un barbat de 89 de ani a reclamat ca a fost sunat de un barbat care i-a cerut bani pentru a plati avocatul care-l apara pe fiul lui care facuse accident. Omul a crezut si sub imperiul emotiei, a chemat un taxi si a plecat la Piatra, sa scoata banii. Taximetristul a auzit povestea pe scurt si a inteles ca este vorba despre o teapa din cele „la moda” si l-a sfatuit sa verifice mai intai si sa mearga la politie sa anunte. Asta a fost sansa lui de a nu fi fost tras pe sfoara, pentru ca batranul a facut stanga-mprejur. Ar fi util ca operatorii sa acorde atentie persoanelor in varsta care solicita transferuri mari de bani si sa incerce sa previna, pe cat le permite cadrul legal, tentative de inselaciune. Politistii sunt pe urma barbatului care l-a contactat pe batranul din Garcina, acelasi cu cel care a pacalit femeia din Bicaz Chei, amator de altfel in incercarea de a insela doar vigilenta batranilor, nu si pe a politistilor, care au observat rapid ca utilizeaza acelasi cont.

Este al treilea caz numai anul acesta si, in ciuda avertismentelor repetate ale Politiei, mai sunt nemteni care cred si o patesc. In toate cazurile de inselaciune prin metoda “Accidentul”, infractorii apeleaza telefonic victima, pretinzand ca sunt rude apropiate ale acestora (fiu, fiica, ginere etc.) si afirma ca au nevoie de diverse sume de bani intrucat au provocat accidente rutiere. Daca de obicei victimelor li se cerea sa transfere bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union), infractorii au inceput sa solicite si achizitionarea de cartele telefonice pre-paid si transmiterea codurilor de reincarcare. De retinut ca infractorii incearca sa impiedice contactarea directa de catre potentiala victima a rudei „implicate” in accidentul rutier motivand ca acesta nu poate/nu mai poate vorbi intrucat este anchetata de politie si nu poate raspunde la telefon.

Recomandari pentru prevenirea unor astfel de fapte:

–    Verificati, pe un numar de telefon cunoscut deja, daca situatia de urgenta este reala;

–    Nu dati curs instructiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind ca sunt avocati ori alte persoane care va  reprezinta rudele „implicate in accidentul rutier”;

–    Sunati la Politie, pe numarul de urgenta 112 sau la unitatea de politie pe raza careia locuiti, spuneti despre ce este vorba, interesati-va de existenta unui astfel de accident rutier si procedura legala in astfel de situatii.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.