Doi batrani din satul Dreptu, comuna Poiana Teiului au ramas fara toti banii agonisiti pe care ii tineau pentru inmormantare. Cei doi, sot si sotie in varsta de 78, respectiv 76 de ani, au cazut in capcana escrocilor prin metoda ”Accidentul”, noaptea trecuta, 5/6 iulie 2017.

Surse din cadrul anchetei ne-au oferit detalii despre modul de operare al escrocilor: In jurul orei 22:30, batranii au fost treziti din somn de un apel pe telefonul fix. La capatul celalalt al firului era un barbat care vorbea ceva despre un accident si despre probleme mari cu politia. Prin metode specifice escrocilor, i-au facut pe cei doi sa creada ca vorbesc cu un nepot de al lor care locuieste in acelasi sat. ”Nepotul” a cerut bani pentru a scapa de la ananghie si desi batranii au spus initial ca nu au decat 500 de lei, i-a facut sa divulge ca au 10.000 de lei (100 de milioane de lei vechi) stransi pentru inmormantare. Escrocul a insistat pana a obtinut acceptul lor sa-i ”imprumute” toata suma si le-a spus ca-si trimite avocatul sa-i ridice.

Din acest moment, cu o dibacie de necrezut, pentru a fi siguri ca batranii nu vor face verificari, escrocii i-au tinut aproape 3 ore la telefon, punandu-i sa completeze niste declaratii care le-au fost dictate, apoi sa noteze seriile bancnotelor pe care urma sa le inmaneze ”avocatului”, totul pentru a-i tine ocupati. Au tinut-o asa pana ce la poarta celor doi, in jurul orei doua din noapte, a ajuns asa-zisul avocat care a luat banii si hartiile (declaratii si seriile bancnotelor) pusi intr-o punga si dus a fost.

Dupa ce s-au dezmeticit, victimele au decis sa mearga la casa nepotului lor cu care credeau ca vorbisera la telefon, acesta fiind bine-mersi acasa. Abia atunci si-au dat seama ce se intamplase de fapt si au sunat la 112.

Nu au reusit sa retina mare lucru, decat ca un barbat cu o masina neagra a venit si a luat punga cu banii si cu hartiile scrise de ei.

Politistii au demarat o ancheta in acest caz, insa cu atat de putine indicii, probabil ca va fi foarte dificil sa identifice escrocii.

Din pacate, in ciuda tuturor avertismentelor lansate pe toate canalele media, escrocii inca reusesc sa gaseasca victime credule, cum sunt si cei doi batrani din Poiana Teiului care au ramas fara economiile lor stranse cu greu.

Reluam inca o data recomandarile politistilor:

1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon!

2. Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţi 112 pentru a cere asistenţă! Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.

3. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.

5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi copii sau alte rude care nu se află în proximitatea lor. Vorbiți cu părinții dumneavoastră și rugați-i să nu dea curs unor astfel de solicitări, să încheie conversația cu apelantul cât mai repede și să vă contacteze pe dumneavoastră.

Pe ce se mizează:
– incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante;
– incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă;
– empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.