Activitatea fabricii de ciment de la Tasca ar putea fi sistata. Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, condusa de fostul subprefect Iulian Jugan, avertizeaza compania Heidelberg Cement, ca daca pana pe 17 mai nu remediaza neregulile constatate dupa dezastrul ecologic de pe 3 mai, va fi restrasa autorizatia de mediu si în consecinta, activitatea fabricii va fi oprita, se arata intr-un document remis presei de Prefectura Neamt.

Pana pe 17 mai, cei de la Heidelberg Cement vor trebui sa transmita catre Agentia de Protectia Mediului si  catre Garda de Mediu Neamt, un raport complet despre ce s-a intamplat pe 3 mai. Tot pana pe 17 mai, apele uzate din fabrica in urma proceselor de productie, vor trebui sa corespunda legii in ceea ce priveste concentratiile de substante chimice pe care le contin. De asemenea, administratorii fabricii vor trebui sa transmita catre Agentia de Protectia Mediului si  catre Garda de Mediu Neamt, o nota de informare referitoare la masurile intreprinse, privind gestionarea conforma a substantelor periculoase. In caz contrar, va fi retrasa Autorizatia de Mediu.

Din constatarile autoritatilor de pana acum, reiese in mod clar ca Heidelberg Cement a tinut ascuns dezastrul chimic produs in propria curte, desi firma era obligata prin lege sa anunte autoritatile imediat. Surse din companie spun ca nu este pentru prima data cand la fabrica de ciment de la Tasca se deverseaza substante chimice in mediul inconjurator, iar localnicii se plang ca se ineaca in praful de ciment sau in fum ori funingine rezultata in urma unor arderi necontrolate.

Activitatea fabricii ar fi putut fi oprita imediat dupa producerea dezastrului chimic. Singura institutie care ar fi putut proceda la aceasta masura, este Garda de Mediu. Numai ca la Garda de Mediu Neamt, este șef Iftimie Petrariu, cel care dupa constatarile din teren, a uitat sa trimita sesizare la Politia Neamt, privind posibilia comitere a unor infractiuni.

Pana astazi, Heidelberg Cement a primit 3 amenzi. Doua de la Garda de Mediu, de 200.000 de lei si una de la ABA Siret, de 160.000 de lei. Pe numele companiei din Germania s-a deschis si dosar penal, pentru cel putin 3 infractiuni, dupa ce politistii s-au sesizat din oficiu.

Notificarea Agentiei de Protectia Mediului Neamt:

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Oare nu ar trebui deschis un dosar penal si pe numele sefului Garzii de Mediu? “Omisiunea“ domniei sale de a anunta organele de cercetare penala se pliaza perfect pe art.269 NCP, privind “favorizarea faptuitorului“. Cam ce parere aveti, domnilor anchetatori?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.