Actualizare stire- 10.10.2016- Peste trei sute de persoane la Agentia de Mediu din Piatra- Neamt

In jurul orei 20:00, peste 50 de persoane se adunasera in fata Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, iar numarul lor continua sa creasca de la o ora la alta, din informatiile noastre urmand ca pana dimineata sa ajunga la peste 1.000.

Oamenii asteapta deschiderea institutiei luni dimineata, ca sa-si depuna dosarele pentru programul national ”Casa Verde”.

In cadrul acestui program se dau sume de bani, intre 3.000 si 8.000 de lei, pentru cei care vor sa-si incalzeasca locuintele cu panouri solare.

Pentru judetul Neamt s-au alocat 1.400.000 de lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 230 de persoane vor putea primi banii.

Asa se explica numarul mare de oameni care vor fi pana dimineata la Agentia de Mediu Neamt, pentru ca in stilul neaoș românesc, se merge pe principiul primul venit primul servit, fara a se pune la punct un plan sau criterii de departajare, pentru a se evita ca oamenii sa se paruiasca si sa se calce in picioare, pentru a fi intre primii 200.

Pe surse, pe baza certificatelor cerute de la ANAF pentru dosar, se estimeaza ca peste o mie de oameni din Neamt au aplicat pentru acest program, deci, tot atatia vor ajunge pana dimineata la Agentia de Mediu.

Cei care s-au miscat mai repede au inceput sa se adune din aceasta seara si au facut liste de asteptare, cam ca acelea care se fac si la Serviciul Pasapoarte. La ora 20:00, erau deja 121 de persoane inscrise pe listele respective, prin urmare, maine dimineata, vreo 800 de persoane isi vor da seama ca au ramas pe dinafara si este posibil sa apara tensiuni.

Cei de la Agentia de Mediu au prevazut situatia si au solicitat inca de vineri sprijinul Jandarmeriei: ”Jandarmii monitorizeaza situatia si luni dimineata vor fi prezenti la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, pentru a asigura linistea si ordinea publica, la solicitarea conducerii institutiei, facuta in scris inca de vineri. Nu cunoastem numarul de persoane care ar putea fi prezente luni dimineata acolo”, a declarat lt. Marius Gămănuț, purtator de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Neamt.

Isopescu Monica, consilier la Agentia de Mediu, era prezenta in mijlocul oamenilor si a spus ca institutia va respecta intocmai ordinea de pe listele care se vor face in aceasta noapte si a confirmat ca nu exista niciun plan la nivel de minister, pentru a se stabili o ordine si pentru a preintampina nemultumirile.

Asadar, asistam din nou la o bataie de joc la adresa cetatenilor, pentru ca un ditamai programul la nivel national este lasat la voia intamplarii, fara a se pune la punct o strategie prin care sa se asigure o ordine si sa nu se ajunga la scene dramatice, stiind ca numarul de dosare acceptate pentru o astfel de finantare este limitat.

In mod cert, cei care vor ajunge mai tarziu si nu se vor regasi pe listele facute in aceasta noapte, vor fi nemultumiti si se vor manifesta ca atare, fiind absolut indreptatiti, pentru ca nu au nicio vina ca oficialitatile, resectiv Guvernul si/sau Ministerul Mediului, nu sunt in stare sa se organizeze. Ramane de vazut cum va fi gestionata la nivel local aceasta situatie care poate degenera. Revenim.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.