In trecuta alocare financiara, intreprinzatorii nemteni au semnat contracte de finantare pentru suma totala nerambursabila de aproape 16 milioane euro, investitiile pe bani europeni fiind realizate in marea lor majoritate.

Acum, se asteapta urmatorul val de fondurilor europene destinate activitatilor non agricole din spatiul rural.  Valoarea maxima alocata pentru un proiect este de 200.000 euro, fonduri europene nerambursabile destinate crearii de noi microintreprinderi si intreprinderi mici ori dezvoltarea celor existente. Finantarea europeana vizeaza stimularea mediului de afaceri, contribuind la cresterea numarului de activitati non agricole desfasurate in zonele rurale, dezvoltarea celor existente, crearea de locuri de munca, cresterea veniturilor populatiei rurale si diminuarea disparitatilor dintre rural si urban.

Beneficiarii investitiilor destinate crearii si dezvoltarii  activitatilor neagricole sunt micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente din spatiul rural, dar si cele nou infiintate. Banii europeni merg si spre fermele care isi diversifica activitatea de baza prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente, incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici. Conditiile de finanatare europeana sunt mai clar definite, avand in vedere mai multe aspecte, inclusiv de natura sociala. Este pentru prima data cand sunt impuse conditii care sa protejeze  salariatii respectivei entitati economice. Activitatea microintreprinderilor si intreprinderilor mici se va  desfasura in spatiul rural si cel putin 80% din noii angajati trebuie sa aiba domiciliul stabil la sate.

Locurile de munca pentru noii angajati sa fie prevazute cu norma intreaga, iar solicitantul sa demonstreze viabilitatea economica a investitiei, sa dispuna de partea de cofinantare. Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de 90% din costul total al proiectului si nu va depasi 200.000 de euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.