Vineri este ultima zi cand, la APIA Neamt, se mai primesc cereri privind ajutorul specific sub forma de plati anuale suplimentare care se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie. Vorbim de perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, care poate dura intre 2-3 ani. Timp in care pamantul este „detoxifiat”, ca apoi sa poata fi folosit pentru agricultura ecologica. Fermierul investeste in pamant si nu obtine nici un castig. Valoarea ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2014 a fost suplimentata la nivel national la suma de 7.098.000 euro, din care 5.798.000 euro pentru productia vegetala si 1.300.000 euro pentru productia animala.
Inregistrarea celor care au trecut la agricultura ecologica se face anual, la Directia pentru Agricultura Neamt. „Ultimatumul” din 28 noiembrie nu este valabil si pentru fermierii care fac pentru prima data inregistrarea, adica abia din acest an s-au profilat pe agricultura ecologica. Ei pot depune cererile pentru inregistrarea la „ecologisti” pana pe 31 decembrie. Din 2015 trec si ei la inregistrarea anuala, daca raman in sistemul agriculturii ecologice. Pana acum, la Directia pentru Agricultura Neamt s-au inregitrat 50 de fermieri care au trecut la sistemul agriculturii ecologice. Mai majoritate sunt producatori agricoli, dar avem si procesatori, comercianti si exportatori de produse agricole ecologice.
Directia pentru Agricultura Neamt face doar inregistrarea agricultorilor ecologisti, iar de partea de verificare si certificare se ocupa organisme anume infiintate. La nivelul judetului actioneaza 21 de organisme de certificare, in cea mai mare parte sunt firme straine cu reprezentante si la Neamt. Cuantumul platii anuale suplimentare pentru o exploatatie agricola ecologica se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul fermelor eligibile, avand in vedere plata anuala suplimentara maxima alocata pe exploatatie pentru fiecare categorie de dimensiune a fermelor agricole.
Daca plafonul solicitat depaseste pe cel alocat pentru fiecare sector, plata anuala suplimentara se diminueaza procentual cu aceeasi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploatatiei ale sectorului respectiv.
In situatia in care beneficiarii nu utilizeaza in totalitate plafonul alocat unui sector pentru care se acorda ajutor specific, respectiv productie vegetala sau productie animaliera, diferenta se redistribuie catre celalalt sector.