Europa are cu 421 milioane de pasari mai putin decat in urma cu 30 de ani. Disparitia inaripatelor este pusa pe seama expansiunii rapide a agriculturii, dar si a lipsei habitatelor corespunzatoare. Este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea din Exeter. In plus, studiul a aratat faptul ca aproximativ 90% din pierderile au fost la 36 de specii mai comune, inclusiv vrabii de casa, ciocarlie, potarnichi gri si grauri.
Cercetatorii au pus declinul populatiilor de pasari pe seama metodelor agricole moderne, deteriorarea calitatii mediului si fragmentarea habitatelor. Ei au sugerat ca finantarea pentru conservarea habitatelor sa creasca si eforturile sa fie directionate pe scara larga catre programele de imbunatatire a mediului inconjurator. Si noile scheme de agro-mediu ar trebui sa urmareasca, sa ofere solutii reale pentru declinul speciilor de pasari, fie rare sau comune.
Autorul principal de studiu Dr. Richard Inger a spus ca este foarte ingrijorator faptul ca cele mai comune specii de pasari sunt in scadere rapida, pentru ca acest grup de pasari este cel de pe urma caruia oamenii au cele mai multe beneficii. De remarcat ca toate speciile comune de pasari sunt in scadere. Si unele populatiile de specii rare, inclusiv corbi sau vulturi, sunt in crestere in ultimii ani. Acest lucru este probabil sa fie rezultatul unei actiuni de conservare si protectie juridica in Europa. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat datele despre 144 de specii de pasari Europene din mai multe mii de studii individuale in 25 de tari diferite.
Cu mai bine de 3 ani in urma a fost implementat proiectul „Masuri pentru managementul speciilor de pasari de interes comunitar din Parcul Natural Vanatori-Neamt, prin implicarea comunitatilor locale din comuna Vanatori-Neamt”. Vorbim de un proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational -Sectorial Mediu, in valoare totala de 1.494.314 lei. Exista aici o zona naturala, bine conservata in care traiesc foarte multe specii de pasari. Specialistii in domeniu, la momentul in care s-a finalizat implementarea proiectului european, au spus ca zona cu o aglomerare de pasari rare se aseamana foarte tare cu Delta Dunarii, din acest punct de vedere. Nu intamplator au fost alocate fondurile europene pentru conservarea biodiversitatii din acel areal inclus in Parcul Natural Vanatori-Neamt.
Parcul Natural Vanatori-Neamt este o arie protejata constituita in anul 1999, cu statut de parc natural, destinata protejarii mostenirii naturale, spirituale si culturale a zonei, gospodaririi durabile a padurilor, conservarii peisajului si traditiilor locale, reintroducerii zimbrului in arealul sau natural si incurajarii turismului bazat pe aceste valori.
Zona include o larga paleta de valori naturale, culturale si istorice; in consecinta, obiectivele administratiei parcului sunt diverse, legate de specificul local, in acord cu principiile general valabile ale managementului ariilor protejate. Existenta tuturor acestor valori si importanta integrarii armonioase a rezultatelor activitatii umane cu mediul inconjurator, necesita elaborarea si implementarea unui plan de management specific ariei luate in considerare. In acest mod se poate urmari indeplinirea obiectivului major al parcului, respectiv conservarea biodiversitatii, in cadrul unei strategii adecvate, prin masuri cu caracter unitar, care sa permita cunoasterea cat mai detaliata a situatiei existente si stabilirea unor obiective realiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.