Fermierii care au initiat proiecte europene finantate prin FEADR, dar nu au mai reusit sa sustina co-finantarea, ar putea fi ajutati cu bani, parte din fondurile pe care Ministerul Agriculturii le va atrage in anii urmatori. Concret, cheltuielile cu lucrarile deja efectuate ar fi decontate mai repede decat in prezent. Decontarea se va face initial din banii Ministerului Agriculturii, care mai apoi ii va recupera de la Uniunea Europeana.La o prima numarare este vorba despre 83 de fermieri nemteni care ar benefiaia de aceasta facilitate, acestia avand proiecte aflate in derulare. In Neamt avem 23 de proiecte privind accesarea fodurilor europene pentru instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei exploatatii agricole, de 37 de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole, alte vizeaza procesarea produselor agricole si forestiere, iar 9 se refera la modernizarea infrastructurii rutirere ce duc spre exploatatii agricole si forestiere.
Initiativa legislativa vine in contextul in care fermierii din Romania si Ministerul Agriculturii risca sa piarda fonduri 850 de milioane euro contractate de la Bruxelles prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
Din totalul de aproximativ 6.500 de proiecte aflate in derulare prin PNDR, 4.600 risca sa fie reziliate pentru ca fermierii nu reusesc sa-si aduca aportul din punct de vedere financiar pentru cofinantare. Tara noastra ar urma sa piarda definitiv 850 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit sa acopere inclusiv cheltuielile deja facute de agricultori pentru infiintarea si modernizarea fermelor. Mai mult, cei care deja au primit transe din finantarea europeana ar fi obligati sa dea inapoi acesti bani daca acordul lor de finantare va fi reziliat.
Prin Programul National de Dezvoltare Rurala agricultorii din Romania mai pot semna contracte noi de finantare pentru inca doua miliarde si jumatate de euro, bani ramasi din bugetul Uniunea Europeana pe intervalul 2007-2013. Intre timp vor putea sa acceseze fondurile destinate dezvoltarii regionale pe bugetul intervalului 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.