Incepand cu anul 2018, persoanele cu handicap vor beneficia de noi facilitati. Astfel, statul va da mai multi bani celor cu nevoi speciale, iar dupa obtinerea cetificatului de handicap, nu va mai fi nevoie de nicio cerere pentru obtinerea ajutorului social (prestatie sociala), anunta intr-un comunicat de presa DGASPC Neamt:

”Persoanele cu dizabilități vor beneficia de un sprijin financiar mai mare începând cu 1 ianuarie 2018, valoarea indemnizațiilor urmând a fi stabilită în funcție de indicatorul social de referință (ISR), în acest moment indemnizațiile reprezentând o sumă fixă. La sfârșitul lunii iunie 2017 Guvernul a aprobat OUG 60 pentru modificarea Legii 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități. Potrivit acestui act normativ, valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată începând cu 1 ianuarie 2018 în raport cu ISR și va avea loc în două etape: prima – începând de la 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018. ISR pentru anul 2018 urmează să fie stabilit de către Guvern. 

Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul prestațiilor financiare va reprezenta:

  1. a)     indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:
  • 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav/ în 2017 este 234 lei
  • 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat/ 2017 – 193 lei;
  1. b)    bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:
  • 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav/2017- 106 lei
  • 20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat/ 2017 – 79 lei
  • 10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu/ 2017 – 39 lei

Aceeași ordonanță de urgență prevede și o serie de facilități ce au drept scop debirocratizarea sistemului și facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile oferite. Astfel, începând cu 1 iulie 2017 persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens. Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap. Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii. În schimb, obținerea celorlalte drepturi (bilete de călătorie, scutire de plata rovinietei, etc.) se realizează doar în baza unei cereri scrise.

La data de 31 iulie 2017 în Neamț erau 19.387 persoane cu handicap dintre care 960 instituționalizate. Plata prestațiilor financiare cuvenite persoanelor cu handicap neinstituționalizate a însumat în primele sapte luni 43,2 milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro. La această sumă s-au adăugat cheltuieli în valoare de aproximativ 500.000 de euro ce au reprezentat contravaloarea biletelor de călătorie gratuite, sumele decontate pentru creditele bancare, decontarea rovinietelor, cheltuieli poștale, etc.”

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.