Crescatorii de pasari sunt in alerta pe fondul aparitiei unor cazuri de gripa aviara la granitele statului. Aparitia ultimului caz de H5N1 la mica departare de tara noastra reprezinta un semnal de alarma menit sa determine autoritatile din Romania sa ia masuri urgente pentru depistarea precoce a oricarui tip de virus care ar putea circula si in teritoriul national, constituind un potential risc pentru sanatatea animala si umana. In data de 26 ianuarie 2015, Bulgaria a notificat Comisiei Europene confirmarea unui caz de HPAI de tipul H5N1, la un pelican, descoperit mort pe tarmul Marii Negre, in regiunea Burgas. Un scurt istoric al cazurilor in Europa releva, in ultima vreme, evolutia mai multor focare de H5N8 in Olanda, Germania, Regatul Unit si Italia, la pasari domestice si salbatice, in zone apropiate regiunilor umede si in zonele de coasta.

In acest sens, DSVSA Neamt va intreprinde o serie de masuri: intensificarea si pastrarea unui nivel inalt de alerta si popularizare a informatiilor privind riscul introducerii bolii in sectorul avicol printre fermieri, veterinari, comerciantii de pasari, transportatori, abatoare de pasari, asociatiile crescatorilor de pasari si alti factori locali de decizie, verificarea prin inspectii si controale, aplicarea masurilor de biosecuritate in exploatatii de pasari de toate tipurile, insistand asupra cresterii pasarilor in spatii inchise care sa nu favorizeze contactul cu pasarile salbatice. DSVSA Neamt si-a propus si organizarea de instruiri ale fermierilor pe tematici referitoare la notificarea suspiciunilor, recoltarea probelor si masurile de control pentru a creste viteza de reactie a acestora in caz de focar pentru a mentine gradul de alerta maxima.

Dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamt a subliniat ca actiunile vor fi concentrate si pe cooperarea cu factorii de decizie din sectorul avicol, cu responsabilii fondurilor de vanatoare, care prin activitatea desfasurata vin in contact cu pasarile domestice si salbatice pentru depistarea celor bolnave si moarte. De urgenta se va proceda si la reactualizarea stocurilor de materiale si a structurilor de interventie prevazute in planurile de contingenta de la nivel local.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.