DSV Neamt este in alerta dupa ce pe 20 septembrie a fost confirmata prezenta pestei porcine africane in localitatea Butea din judetul Iasi, exact la granita cu judetul Neamt, in vecinatatea comunei Doljesti. Prin urmare, DSVSA Neamt a solicitat Institutiei Prefectutui Neamt, convocarea centrului local de combatere a bolitor, anunta DSVSA Neamt intr-un comunicat de presa.

In urma sedintei a fost stabilit ptanuI de masuri ce trebuie implementat la niveluI judetutui Neamt in vederea gestionarii focarurui de boala, fiind instituita zona de protectie in localitatea Doljesti, si zona de supraveghere la Bîra, Rediu si Boghicea (comuna Bîra), la Buruienesti, Rotunda si Buhoca (comuna Doljesti), la Tamaseni si Adjudeni (comuna Tamaseni), la Traian si Sabaoani (comuna Sabaoani) si la Gheraesti si Tetcani (comuna Gheraesti).

DSVSA Neamt va efectua recensamantuI exploatatiilor cu porci si a efectivetor de porci din localitatile indicate si va desfasura activitati de examinare clinica pentru depistarea virusului pestei porcine africane.

Totodata, s-a dispus interzicerea circulatiei porcilor in zonele de protectie si supraveghere si se vor desfasura controale privind depistarea carnii de porc provenita din alte locuri decat unitatile autorizate sanitar veterinar.

De asemenea, vor fi amplasate dezinfectoare rutiere si se vor vâna porci mistreti, astfel incat sa se aisgure o densitate de 0,5 mistreti pe km patrat, sau mai mica.

Comunicatul DSVSA Neamt:

Actiuni de gestionare in judetul NT a focarului de PPA din judetul IS, loc. Butea

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.