Alesii locali din judetul Neamt ar putea avea pensii speciale si vor putea face afaceri cu statul. Senatul a adoptat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul Codului Administrativ în baza raportului de admitere dat săptămâna trecută de Comisia specială, care a luat în discuţie acest act normativ. Acesta a fost înaintat Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Potrivit prevederilor adoptate de plenul Senatului, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Astfel, un primar de comuna va putea primi o pensie speciala de 800 de lei pe mandat. Cum in judetul Neamt sunt cativa primari care deja au trei mandate, acestia vor putea primi o pensie speciala de 2.400 lei.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administraţiei publice şi se plăteşte de către acesta.
Daca proiectul va trece si de Camera Deputatilor, alesii locali vor putea face si afaceri cu statul, dar numai pe PFA. Proiectul adoptat de Senat stipulează că aleşii locali vor avea dreptul la PFA, fiind eliminat un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.
Alte amendamente prevăd: serviciul de permise de conducere şi certificate de înmatriculare a vehiculelor să fie descentralizat începând cu data de 1 ianuarie 2019; reintroducerea cuvântului „etnic” în definiţia judeţului; intrarea în corpul funcţionarilor publici prin susţinerea unui singur examen naţional, în loc de două, cum se propusese iniţial; interzicerea utilizării funcţiei de funcţionar public în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale; acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, fiind votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală.
Senatorii au modificat și regulile privind administrarea patrimoniului local. Astfel, o serie de decizii în aceast domeniu nu vor mai fi luate cu două treimi din voturi care până acum, ci cu jumătate plus unu din voturi. Este vorba de decizii care privesc bunurile din domeniul local sau județean care pot fi date în administrarea instituțiilor și regiilor autonome, concesionate, închiriate sau date în folosință gratuită. Aceleași reguli se aplică și pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră şi în cazul celor privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului. Doar hotărârile privind translativitatea dreptului de proprietate se mai adoptă de către consiliul local cu majoritatea calificată de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Este vorba de tranzacţii de vânzare-cumpărare, donaţii, moşteniri, schimburi de teren.
Acest set de amendamente este menit să rezolve o solicitare făcută de mulți primari și președinți de consilii județene, în special din PSD. Aceștia au jumătate plus unu din voturile consilierilor, dar cazurile în care ei pot obține două treimi din voturi sunt rare.
Modificarile au intrat si in atentia Comisiei Europene care deja a transmis un avertisment. Propunerile de schimbare a Codului Administrativ făcute în parlamentul de la Bucureşti nu sunt în conformitate cu angajamentele agreate anterior de guvernul României şi, în cazul în care condiţiile convenite nu sunt îndeplinite, acest lucru constituie motiv de suspendare a plăţilor către priorităţile programelor afectate, a declarat marţi prin e-mail pentru Agerpres Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru statul de drept, Carta drepturilor fundamentale, justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale.
Ionut CORFU (sursa- stiripesurse.ro si romanialibera.ro)