In plina criza economica, cu cresteri de preturi de la o zi la alta si in timp ce populatia resimte tot mai mult inflatia galopanta, Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. Măsura a fosta anunțată anterior de Coaliție, săptămâna trecută, anunta presa centrala.

Conform digi24, deputații au adoptat și majorarea cu 15% „pentru complexitatea muncii” a salariilor pentru angajații din ministerul Transporturilor și ministerul Culturii, precum și pentru cei din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului. Cat de eficienta este activitatea ministerelor mentionate, poate observa cu usurinta fiecare român. Totodată, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%.

De asemenea, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Este vorba despre cei care lucrează cu fonduri externe nerambursabile, altele decât fondurile europene nerambursabile.

Pentru a intra în vigoare majorările, cele două legi trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis.

USR a anunțat că va contesta la Curtea Constituţională cele două proiecte legislative aprobate, marţi, de către parlamentarii PSD-PNL-UDMR, mai precizeaza sursa citata.

In urma cu cateva zile, Marcel Ciolacu, presedintele PSD, sustinea cresterea taxelor si impozitelor pentru firme, motivand ca așa ar putea fi ajutati cetatenii care au bani putini si resimt cresterile de preturi.

La ora actuala, Romania are aproximativ 1.600.000 de mii de bugetari. Inainte de `89, cand nu exista digitalizare si cand economia duduia la propriu si se faceau investitii enorme in industrie si infrastructura, la stat lucrau 600.000 de bugetari. Conform specialistilor, daca s-ar renunta la cel putin un milion de bugetari, s-ar economisi la bugetul de stat, cel putin 2 miliarde de euro anual.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.