Nemteanul Alex Dorneanu locuieste de peste sapte ani in Franta si este luptator in Legiunea Straina Franceza(foto), una din armatele de elita din lume, cu oameni extrem de bine pregatiti, pentru aproape orice misiune. El a acceptat sa vorbeasca pentru TVM, fapt pentru care ii multumim, si sa ne dea cateva detalii, despre cum a vazut evenimetele din Paris, mai ales ca era chiar pe Stade de France (foto), cand s-au produs atentatele teroriste, dar si despre cum decurg lucrurile in continuare acolo.

12243779_181498752193259_1466465266_n 12226749_181491728860628_1202631149_n

“Sunt de aproape 7 ani in Franța, sunt legionar. Eram cu gașca la meci. Opt baieti, toti din Legiune. La un moment dat, am crezut ca s- au dat petarde cum se dau la noi. După câteva minute a doua, la un interval de 3 minute cred.  Nu s- a oprit meciul nu s- a panicat nimeni. La pauza am ieșit sa merg la toaleta si am primit un telefon de la un coleg care era in baza  El a fost primul care mi-a zis ce se întâmpla de fapt in Paris. Mi- a zis ca sunt atentate, ca sunt morți si ca trebuie sa intram toti in baza de urgenta. Am închis si l- am intrebat pe unul de la securitatea stadionului daca stie ce se întâmpla. M- am prezentat, i- am spus ca sunt militar si ca am informații ca ar fi un atentat cu morți langa stadion. Omul nu știa nimic. Am coborât in tribuna am vorbit cu baietii. Primiseră si ei telefoane. Ne- am adunat ca sa ieșim, dar, cand am ajuns la poarta, se formase un cordon in jurul stadionului si nu dădeau voie la nimeni sa iasă. Dar, repet, numai noi știam. Restul probabil nu aflaseră înca ce se întâmpla. Am incercat sa ieșim. Am arătat cărțile de identitate militare. Le am spus ca suntem militari si ca trebuie sa ieșim de urgenta. Nu ne au dat voie. Au spus ca e blocat tot stadionul din ordinul autoritatilor si nu iese nimeni, indiferent cine ar fi. N- am avut ce face, a trebuit sa rămânem pana la final. Meciul s- a derulat in continuare, fara întrerupere, pana la final. Cand am ieșit, era plin de Poliție, Jandarmerie, toti inarmați cu veste, iar cerul era brazdat de elicoptere. Atmosfera era de teatru de lupta. Cei care au mai ramas pe stadion, au facut asta din cauza panicii. Nu i-a tinut nimeni, cu forta acolo.”

Alex a plecat spre baza, unde a aflat ca s-a instituit stare de urgenta iar luptatorii sunt sub “alerta guepard”, care inseamna ca sunt echipati tot timpul si in maximum sase ore, pot interveni in orice punct de pe planeta. De altfel, in timpul convorbirii noastre, s-a dat alarma, pentru a interveni la turnul Eiffel, alarma care pana la urma, s-a dovedit a fi una falsa, in astfel de situatii, alarmele false fiind foarte frecvente, pentru ca panica, face ca si cel mai neinsemnat lucru, sa para suspect.

Cand a  iesit de pe stadion, se vorbea despre trei atacuri de tip kamikaze, langa Stade de France si 14 victime. Din acea seara, toti legionarii dsponibili in Paris, sunt pe strazi si participa la misiuni de tot felul. In urmatoarele zile, sunt asteptati inca aproximativ 1600 de luptatori, care vor sosi la Paris.

Alex descrie si atmosfera din urmatoarea zi, atmosfera care, probabil va persista inca multe alte zile, pe strazile Parisului: “Este un tablou care duce cu gandul la o stare de asediu. Multe arme si militari, pot fi vazute pe strazi. La orice colt de strada, vezi o teava de pistol automat sau un grup de militari, gata in orice moment sa intervina.”

Ultimul bilant provizoriu al atenatelor, arata 129 de morti si 352 de raniti.

Ionut Corfu

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.