Durere fără margini în comuna dobreni. Întreaga comunitate este în stare se șoc după ce vestea că Gabriela Bălan a fost ucisă, s-a răspândit în toată comuna.

Începând de la amiază, rând pe rând, cei care au cunoscut-o, dar nu numai, au adus câte o lumânare și au vărsat lacrimi în fața locuinței în care Găbița, cum îi spuneau apropiații, și-a dat ultima suflare în noaptea de duminică spre luni. În această seară, locul se transformase într-un altar de lumânări în memoria Gabrielei, cu tabloul ei în mijloc.

Despre Gabriela, care avea doar 35 de ani, toată lumea are numai cuvinte bune: educată, cu bun simț, respectuoasă, blândă și o mamă desăvârșită pentru fiule ei de numai 5 ani, un copil cu nevoi speciale, de care avea grijă ca de ochii din cap.

Ea și-a întâlnit soțul pe când avea 18 ani, după ce la 14 ani, rămăsese fără mamă. Cu 30 de ani mai în vârstă, cum necum, cel care avea să-i devină călău ani mai târziu, i-a sucit mințile Gabrielei și cei doi s-au căsătorit, iar în urmă cu 5 ani, au adus pe lume și un copil. El mai trecuse printr-o căsnicie din care au rezultat doi copii și își făcuse veacul prin Occident. Cu trecerea timpului, Vali a început să-și arate adevărata fața. După ce consuma alcool în exces, adesea devenea violent și își vărsa nervii și frustrările asupra soției sale. După astfel de episoade, le spunea cunoscuților că așa îi trebuie dacă și-a luat soție mai tânără. În mintea lui bolnavă, încolțise ideea că din cauza diferenței de vârstă, Gabriela îi era infidelă.

De câteva ori, violențele au fost la un pas să aibă deznodământ tragic, însă de fiecare dată, doar norocul a făcut ca Gabriela să scape cu viață. Mai demult, soțul ei a ajuns și la Psihiatrie după o astfel de manifestare. De aceea, nu demult, Gabriela a băgat divorț și probabil că asta i-a alimentat soțului său și mai tare gândurile bolnave. Nu s-a gândit nicio clipă că ar fi putut cere un ordin de protecție. Bruta ar fi fost scoasă instant din casă, iar nenorocirea de duminică ar fi fost evitată. Poate a crezut că divorțul va rezolva totul. Dar, n-a mai apucat.

În ziua crimei, duminică, Vali Bălan a băut peste măsură într-un local din centrul comunei. Știa că Gabriela urma să ajungă acasă de la București. Fusese plecată în capitală pentru mai mult timp, cu fiul ei,   pentru a se ocupa de problemele lui de sănătate. Bărbatul de 67 de ani, oferea băutură și altora și le spunea să bea de sufletul lui. Nimeni nu s-a gândit ce avea să însemne asta. Probabil că el se gândea că după ce-și va duce planul la capăt, își va încheia și el socotelile cu viața. În cele din urmă, ca un laș, a preferat să-i ia viața doar Gabrielei.

În noaptea fatidică, ea a ajuns de la București în Piatra Neamț, de unde în jurul orei 21-22, a fost preluată de o cunoștință și dusă împreună cu fiul ei la locuința din Dobreni. Știind de ce-i în stare soțul ei, parcă se cam temea să meargă acasă, chiar dacă cei doi erau în plin proces de separare. Simțea că ceva nu va fi deloc în regulă. Lipsise mult timp și probabil că i se și repoșase asta în perioada în care a fost plecată la București, unde a stat la o rudă. Deși avea unde să înopteze, a preferat să meargă touși la casa ei, pentru care tot ea plătea ratele unui credit. A intrat în locuință pentru ultima dată. Călăul o aștepta rupt de beat și cu chef de răzbunare. A lovit cu sete, ca un descreierat. Au fost peste 20 de lovituri de cuțit. Multe dintre ele i-au brăzdat și fața Gabrielei. Altele s-au oprit în gât, altele în zona sternului/toracelui. Acestea au fost și cele fatale. Câteva i-au atins inima și plămânii. Șansele de supraviețuire au fost ZERO.

După aproximativ două ore, criminalul a sunat câteva rude ale Gabrielei și le-a spus că a omorât-o. Tatălui Gabrielei i-a spus la telefon că i-a omorât fata și că urmează să îl omoare și pe el, iar unchiului ei i-a spus să se ducă să o scalde, semn că nu avea nicio remușcare și își pierduse orice urmă de discernământ sau de umanitate. Devenise un monstru.

Nici măcar sentimente de tată nu a mai avut. Nu numai că și-a condamnat soția la moarte, dar a distrus și destinul fiului său, care a rămas fără ambii părinți, și, evident, va trăi toată viața cu chipul mamei sale, cea care îl iubea enorm, doar în amintiri. Băiatul a fost luat în îngrijire de rudele Gabrielei.

Trupul ei a fost depus în această după-amiază la capela bisericii din Dobreni. Înmormântarea va avea loc joi, 18 ianuarie.

Ionut CORFU

Ea este femeia ucisă de soț noaptea trecută la Dobreni. După ce i-a luat viața, criminalul i-a sunat rudele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.