Pandemie si afaceri la Spitalul Judetean Neamt. Ambulante SAJ blocate ore întregi la UPU Piatra Neamt, in timp ce pacientii sunt transportati prin curtea spitalului cu ambulante private

Marti, 12 octombrie, 9 ambulante SAJ Neamt, au stat blocate in curtea spitalului (foto jos), asteptand sa-si lase pacientii la UPU. Imaginile publicate in presa locala (Vestea.net), erau de-a dreptul înfricoșătoare, lasand impresia ca pandemia in judetul Neamt este aproape de dezastru, ca medicii nu mai fac fata numarului mare de pacienti, ca sistemul este in colaps.

Lucrurile nu sunt nici pe departe asa, insa ne-au lamurit cadrele medicale din spital, cum sunt de fapt. In fiecare zi, desi o tara intreaga este in alerta din cauza valului 4 al pandemiei, șefii din Spitalul Judetean Neamt, la ora 16 își iau picioarele la spinare si pleaca acasa, la sfarsitul celor 8 ore de program. De la șeful UPU pana la directorul medical si la directorul spitalului, toti șefii pleaca acasa la ora 16. In locul lor nu ramane nimeni sa coordoneze activitatea, si fiind o perioada in care sistemul medical este suprasolicitat, apar situatii cum a fost cea de marti. In lipsa unor persoane cu putere de decizie care sa coordoneze activitatea, se creeaza blocaje pe intreg lantul medical din spital. Asa au ajuns sa stea 4 ore in curtea spitalului, 9 ambulante SAJ, nu pentru ca ar fi fost vreo explozie de cazuri Covid, ci pentru ca pe șefii din spital in frunte cu directorul Filimon (care are si propria afacere de care trebuie sa se ocupe cineva), dupa ora 16, nu-i mai intereseaza nici de pandemie, nici de viata pacientilor si nici de soarta angajatilor spitalului, care raman sa faca fata singuri situatiilor complicate care apar in aceasta perioada.

Faptul ca 9 ambulante au fost blocate ore intregi, a pus in pericol atat activitatea Serviciului de Ambulanta Judetean, cat si starea sau chiar viata pacientilor care au trebuit sa stea atat de mult timp in masini, in fata spitalului. Astfel de situatii se pot repeta oricand, daca nu se iau masuri urgente, de coordonare eficienta si responsabila a activitatii din spital.

Dar, în timp ce ambulantele SAJ Neamt stau blocate din cauza comoditatii si nepăsării managementului spitalului, ambulantele de la o firma privata din Piatra Neamt, fac bani frumosi, tot in curtea spitalului.

Zilnic, inclusiv in weekend, o ambulanta de la Salvcenter transportă pacienti de la UPU la ATI-ul modular din curtea spitalului. Totul, contracost evident, desi SAJ Neamt ar putea face asta gratis. Distanta intre cele doua puncte este de aproximativ 40 de metri. De dimineata de la ora 8, timp de 8 ore pe zi, ambulanta de la firma privata, sta in asteptare in curtea spitalului. 

Ieri, informatia a fost confirmata oficial de Victor Marghidan, jurist la Spitalul Judetean (cu directorul Filimon nu s-a putut discuta, fiind prins cu alte treburi). Acesta a spus ca era neaparat nevoie de acest serviciu, pe care SAJ Neamt nu-l poate asigura, iar pentru asta, spitalul plateste 12.000 de lei pe luna. Intrebat cum a fost facuta achizitia, Marghidan a spus ca prin solicitare de oferte si prin sondarea pietei, iar contractul ar fi fost semnat cu dată de incepere, 1 octombrie. Conform contractului, ambulanta privata mai face transporturi si de la celelalte Sectii catre cladirea principala a spitalului, cum ar fi pacienti internati de exemplu la Pediatrie, care au nevoie de CT. Cum a facut fata spitalul pana acum la astfel de situatii (inclusiv 3 valuri de pandemie) fara ambulante private, ramane o necunoscuta.

Afirmatia că ambulantele de stat nu ar putea asigura transferul pacientilor de la UPU la ATI si invers, este contrazisa de șefa SAJ Neamt, Dorice Albu, care spune ca ambulantele SAJ ar putea face asta fara nicio problema, si mai mult decat atat, ar putea asigura transferurile gratis. Aceasta mai spune ca nu a fost nici macar intrebata vreodata, daca SAJ Neamt ar putea presta aceste servicii. ”Cu mine nu a vorbit nimeni, nu avem nicio corespondenta pe acest subiect, absolut nimic. Nu m-a intrebat nimeni, niciodata despre asta. Adica noi putem asigura asistenta la toate urgentele dintr-un judet intreg si n-am putea muta 30 de metri un pacient? Nu exista asa ceva. Nici nu s-a luat legatura cu noi pentru asta. Confirm ca avem contract cu spitalul, un contract gratuit, deci spitalul nu plateste absolut nimic, dar nu mi s-a solicitat serviciul ăsta, de a muta pacientii de pe ATI-spital pe ATI-modular. SAJ ar putea asigura fara discutii serviciul, si cu cadru medical, nu doar cu sofer, avand in vedere ca vorbim despre pacienti ATI.

Desi de la spital ni s-a spus ca ambulantele private sunt dotate cu tot ce trebuie, in realitate, acestea nu sunt dotate decat cu un tub de oxigen si nu au nici personal medical, necesar pentru transportul pacientilor in stare grava. Administratora Salvcenter, Ecaterina Zaharia, a confirmat si ea ca are un contract in acest sens cu Spitalul Judetean Neamt si a spus ca nu este nevoie sa aiba personal medical pe ambulanta, pentru ca pacientii sunt insotiti pe timpul transferului de medic si de asistent de la spital. Ea a mai precizat ca suma nu este chiar atat de mare si ca nu-i ramane mare lucru din contract, pentru ca plateste doi soferi pe zi. Ecaterina Zaharia mai spune ca relatia contractuala intre spital si firma pe care o detine, a aparut dupa ce a primit un mail de la spital, in care i se solicitau serviciile respective. In totala contradictie cu varianta comunicata de reprezentantul spitalului.

In aceasta dimineata, la ora 8:30, o ambulanta de la firma privata Salvcenter, era parcata in curtea spitalului, langa Sectia ATI modular. In ambulanta era un singur șofer (nicidecum doi), care a spus reporterului tvmneamt, ca face in medie cam 6 transferuri pe zi. Intrebata de ce era doar un sofer dimineata, adminstratora firmei a raspuns ca probabil celalalt era la birouri cu niste treburi.

La o distanta de maximum 50 de metri intre cele doua puncte din curtea spitalului, rezulta ca o ambulanta privata face aproximativ 600 de metri pe zi dus intors. Asta inseamna 18 km pe luna. La un consum (mult supraestimat) de maximum 10 litri la suta de km, ambulanta de la Salvcenter consuma aproape 2 litri de motorina pe luna. Adica 12 lei din 12.000 de lei cat plateste spitalul pe contractul cu o firma privata pentru tranferuri de pacienti dintr-o parte in alta, cand ar putea face asta gratis, cu o ambulanta de stat.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

 1. Replică referitoare la articolul publicat , intitulat “Ambulanțe SAJ blocate la UPU Piatra Neamț…”
  Am considerat oportun să mi exercit dreptul la replică nu numai din dorința de a elimina suspiciunea unui presupus contract nepotrivit cît mai ales din corectitudinea de a oferi date mai exacte și obiective la situația de fapt!
  Referirile mele de mai jos sunt strict la informațiile despre firma pe care o reprezint- Salvcenter- și nu comentez pentru că nu sunt in măsură celelalte aspecte descrise în articol.
  Contractul încheiat la data de 01 Octombrie între spitalul județean și firma Salvcenter face referire la asigurarea suportului transportului pacienților afectați Covid între secțiile spitalului și ATI . Suportul este asigurat pentru toți pacienții care au nevoie de acest lucru și prevede prezența ambulanței permanent la dispoziția unității spitalicești! Nu este prevăzut un anumit număr de pacienți, este specificat pentru toți pacienții care au nevoie în funcție de evoluția pandemiei la nivel local.
  Am remarcat calculul financiar realizat de semnatarul articolului pornind de la suma contractului lunar! Informația face dovada nepregătirii financiare și antreprenoriale. Pentru detaliile de calcul ar fi corect să adauge salariul ptr doua persoane angajate , necesare pentru asigurarea suportului ca și program de lucru conform contractului inclusiv weekend), sporul de condiții pentru Covid, taxele la stat aferente salarizării,costumele anti Covid schimbate după fiecare pacient, elementele de igienizare după fiecare pacient și altele!
  In final profitul in urma colaborării conform acestui contract este derizoriu și e sub marja de 10%.
  De ce am acceptat să semnez totuși acest contract?
  Ii reamintesc distinsului gazetar de motto si pe care l am declarat chiar de la înființarea ambulanței private(singura din judetul Neamț) și anume acela că acest serviciu va fi în ajutorul pacienților nemțeni în măsura în care ambulanța de stat nu poate satisface uneori toate solicitările sau în măsura în care unele persoane își doresc un serviciu de transport rapid fără perioada de așteptare! Mai mult decât atît am specificat că pentru mine nu va fi un business cu o marjă de profitabilitate semnificativă, mai degrabă o satisfacție personală că pot să ajut în mod efectiv!
  Pentru verificarea afirmației de mai sus rog distinsul gazetar sa verifice istoricul publicației proprii din data de 07 August 2020 cînd același ziar, Mesagerul de Neamț, prezenta cu mândrie apariția privata a acestui serviciu.
  Continuînd cu informațiile din articol cred că este evident pentru toată lumea că acest al patrulea val al pandemiei, cel puțin pentru România, este cu impact mai mare decât precedentele . Ii pot pune la dispoziție gazetei nota de informare conform căreia serviciile de ambulanță chiar și cele private sunt la dispoziția autorităților pentru a deservi cu prioritate solicitările pentru pacienți în această perioadă dificilă de pandemie cu creșterea numărului de pacienți Covid. In acest sens contractul relatat în articol este încheiat pentru un interval fix de 3 luni de zile, tocmai pentru depășirea acestei perioade nefaste.
  Din partea mea prefer să ignor posibilele neplăceri create de dezinformările din articol tocmai pentru a mi concentra energia în folosul comunității ca și până acum și va asigur că serviciul de ambulanță privată SALVCENTER va contribui în continuare la alinarea suferinței semenilor nemțeni.
  Cu deosebit respect,
  Ecaterina Zaharia

 2. Doamna Zaharia se da bine din condei dar e de rasul curcilor sa duci cu salvarea bolnavul prin curtea spitalului 50-60 de metri
  Cred ca de 30 de ani încoace orice bolnav care a stat la UPU și a fost internat pe una din anexele spitalului județean Neamț și fac referire la spitalul vechi contagioase pneumologie sau infecțioase au fost duși în saloane cu targa in scaun cu rotile sau pe propriile picioare nu cu salvarea
  Banii spitalului puteau fi folosiți în alte scopuri în aceste momente
  Și drumul spre iad e pavat cu bune intenții dar nu știm cui foloseste

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.