O analiza la sange a situatiei privind resursele umane la nivelul unitatilor de invatamant din Neamt arata ca, pe langa punctele tari, slabe si oportunitati, exista si „amenintari”. Mai exact, o mare problema a sistemului educational din Neamt este migrarea cadrelor didactice spre domenii mai bine remunerate. O alta deficienta consta in alocarea de sume reduse pentru actiunile de mobilitate, dar si imposibilitatea incadrarii cu personal didactic calificat / titular in unitatile scolare izolate, cu efective mici de elevi. Neimplicarea, cu responsabilitate, a tuturor directorilor unitatilor de invatamant in promovarea metodologiei si a calendarului este, din punctul de vedere al inspectorului general scolar Viorel Stan,din cadrul ISJ Neamt, una dintre principalele cauze care genereaza disfunctionalitati la nivelul unitatilor de invatamant.
Printre punctele slabe din sistemul educational de la nivelul judetul Neamt se numara dificultatea incadrarii in unitatile izolate din mediul rural a personalului didactic calificat; la nivelul anului scolar 2013-2014 nu mai putin de 16,84 de norme didactice erau ocupate de cadre didactice cu studii medii.
Pe de alta parte, un punct forte a resurselor umane la nivelul judetului il constituie existenta unui personal didactic bine pregatit, in anul scolar trecut fiind 4300 de cadre didactice titulare din totalul celor 5322,5 norme. S-a constatat, de asemenea, participarea la concursul de titularizare a unor cadre didactice tinere si bine pregatite. A fost bifat tot ca un punct forte, conform SWOT, „respectarea termenelor impuse de MEN in ceea ce priveste transmiterea situatiilor, a rapoartelor si respectarea calendarului miscarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.