AdministratieLocalReportajeVideo

Amintirea răzeșilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt, omagiată la Ziua comunei Războieni (video)

0

Amintirea răzeșilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost omagiată ieri, la Ziua comunei Războieni,manifestare care se desfășoară în fiecare an, chiar pe locul celebrei bătălii cu oastea otomană, unde a fost ridicat și un monument în cinstea micii armate a domnitorului Moldovei, ccare a reușit să țină piept unei armate mult mai numeroase, a năvălitorilor din Imperiul Otoman.

Bătălia a avut loc la data de 26 iulie 1476, între o mică armată moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mahomed al II-lea. Turcilor li se alăturase și o oaste a voievodului Țării Românești, Basarab al III-lea cel Bătrân.

Oastea lui Ștefan cel Mare era compusă din Oastea mică, denumită așa pentru că era compusă din cetele de pe moșiile boierilor și cetele de târgoveți, o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care putea ajunge la un efectiv de 12-15.000 de oameni și Oastea Mare, care era compusă pe lângă oastea mică și din cetele de răzeși care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de oameni.

Bătălia a fost începută de Ștefan cel Mare în jurul orei 3 după amiaza, când o parte din cavaleria moldovenească (aproape 4.000 de oameni) a atacat tabăra musulmană. Trebuie spus că un alt corp de oaste de aproximativ 1.000 de oameni a fost ascuns într-un pâlc de pădure, acest grup de călăreți având misiunea de a-i ataca din flanc pe cei care i-ar fi urmărit pe cei care deschideau lupta.

Armata moldoveană a fost învinsă, dar pierderile au fost foarte mari de ambele părți. Dacă turcii au pierdut aproape 30.000 de oameni, Ștefan a pierdut 11 boieri din Sfatul țării, iar aproape 1.000 de oameni care au acoperit retragerea moldovenilor au fost făcuți prizonieri. Cronicarii vremii au menționat că tot câmpul de luptă a fost acoperit de oasele celor căzuți, ceea ce reprezintă probabil o sursă a toponimului Valea Albă.

Ștefan cel Mare a fost nevoit să se retragă, împreună cu restul supraviețuitorilor, la garnizoanele sale de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, având o armată care suferise pierderi însemnate, fără cavaleria ușoara care să asigure armatei aprovizionarea prin jaf cu alimente și nutreț și cu linii de comunicație întinse de la Dunăre pana la Cetatea Neamțului, este nevoit să se retragă din fața Oștii Mari a moldovenilor care se reunise în nordul Moldovei.

Ziua Războienilor este o sărbătoare cu o tradiție de peste 50 de ani, în amintirea zilei de 26 Iulie 1476- Bătălia de la Valea Albă- momentul care a pus comuna nemțeană pe harta marilor fapte de vitejie ale moldovenilor din acea perioadă.

Manifestarile de ieri, duminică, 30 iulie, au debutat cu depuneri de coroane la Monumentului Eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă, recent reabilitat cu fonduri europene, fiind primul proiect de restaurare completă a monumentului dupa 125 de ani de la construirea lui, în memoria răzeșilor lui Stefan cel Mare, care si-au dat viata pentru credința crestin ortodoxa si pentru integritatea teritoriala a Moldovei.
 
Momentul de mare insemnatate itorica este marcat prin prezenta reprezentantilor Armatei Române, a drapelului de luptă si a gărzii de onoare a Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamt, lucru care face ca Sărbătoarea Războienilor să fie unica sărbătoare din mediul rural unde are loc ceremonialul militar și defilarea Armatei Române.”, a declarat primarul Bogdan Țarălungă.
 
După ceremonia militara, a avut loc un spectacol medieval constând într-o scurtă reconstituire a unei înfruntări între moldovenii lui Ștefan cel Mare și turcii lui Mahomed al II-lea, urmată de o prezentare de echipament și armament specific perioadei.
 
Printre oaspeții primarului Bogdan Țarălungă, s-a numărat și Daniel Harpa, primar de Tg. Neamț și președintele PSD Neamț. ”Îl felicit pe colegul meu primar social-democrat Bogdan Țarălungă și pe toți membrii Consiliului Local, pentru strădania lor de a organiza una dintre cele mai frumoase sărbători din județul nostru. Ștefan cel Mare nu a vrut altceva decât să țină Moldova unită, să nu o lase să cadă în mâinile dușmanilor. Este un exemplu pe care ar trebui să îl adoptăm cu toții, în tot ceea ce facem. La mulți ani, Războieni!”, a transmis Daniel Harpa.
 
I.CC.

Distribuie știrea:

Etichete: Amintirea răzeșilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt, omagiată la Ziua comunei Războieni (video)
Articolul anterior
Locuri de muncă disponibile în Neamț prin AJOFM la sfârșitul lunii iulie
Articolul următor
Liviu Harbuz crede că prefectul Niță (PSD) ar trebui să-și dea demisia: ”Dacă ar fi bărbat…”

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.