* Competiția se adresează tuturor elevilor nemțeni * Clasa care va colecta cea mai mare cantitate de furaje va fi declarată câștigătoare * Toate clasele participante beneficiază de vizitare gratuită a Parcului Natural Vânători Neamț

Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a lansat concursul „Ana are mere… pentru zimbri!“, în cadrul căruia școlarii nemțeni sunt invitați să coleteze, până pe data de 15 noiembrie, fructe și legume pentru legendarele animale. Hrana dăruită de copii va asigura zimbrilor, pe perioada sezonului rece, un plus de vitamine.

Competiția se adresează tuturor elevilor, clasa care va colecta cea mai mare cantitate de furaje urmând a fi declarată câștigătoare. De asemenea, toate clasele participante beneficiază de vizitare gratuită a Parcului Natural Vânători Neamț.

„Așa cum noi, oamenii, apreciem atât de mult ciocolata, la fel de mult pentru zimbri valorează așa-numitele suculente: mere, pere, cartofi, sfeclă furajeră, dovleci etc. Nu sunt de neglijat nici știuleții de porumb, boabele de grâu, orz, ovăz, secară și altele asemenea, care, înainte de intrarea în iarnă, constituie un excelent supliment pentru zimbrii noștri“, spun organizatorii.

Prima ediție a campaniei „Ana are mere… pentru zimbri!“ s-a desfășurat în anul 2013, colectându-se aproape 1 tonă de furaje. A doua ediție, cea desfășurată anul trecut, a surprins până și organizatorii, prin colectarea a circa 4 tone de furaje. „Sperăm ca și în acest an să reușim, împreună cu toți susținătorii noștri, să adunăm cât mai multe furaje spre bucuria turmei de zimbri de la Vânători Neamț. În cazul colectării unor cantități mari, ne exprimăm disponibilitatea deplasării în școli pentru ridicarea furajelor. Pentru a reuși, este important ca tot mai mulți copii și profesori să fie informați și să se implice în această campanie“, adaugă inițiatorii competiției.

Anul trecut, elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Grigore Sturzu“ Târzia, coordonați de dirigintele prof. Angela Ghiță, au fost declarați câștigători, reușind să colecteze cea mai mare cantitate de hrană pentru zimbri (430 kg). Copiii au primit din partea Administrației Parcului diplome, dulciuri și materiale pentru dotarea sălii de clasă.

Parcul Natural Vânători Neamț este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moștenirii naturale, spirituale și culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului și tradițiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul său natural și încurajării turismului bazat pe aceste valori.

În momentul de față, Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din țară în care zimbrul se întâlnește în captivitate (în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători, unde trăiesc 6 zimbri), în semilibertate ( în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, cu un efectiv de 21 zimbri) și în libertate (18 exemplare).

Ultimul zimbru din Moldova , dispărut în 1762

Zimbrii au la dispoziție o zonă protejată de câteva sute de hectare. Specialiștii spun că aceștia s-au acomodat cu terenul, au surse de hrană și s-au adaptat bine la mediu.

Ultimul zimbru din Moldova a dispărut în 1762, iar ultimul exemplar din Transilvania în 1790. În Polonia, ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în 1919.

În 1927, mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri, după Primul Război Mondial.

În România, refacerea speciei a început la data de 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuț, Hațeg, județul Hunedoara.

Cadrul natural deosebit al zonei și liniștea așezămintelor monahale au constituit, de-a lungul timpului, sursă de inspirație pentru însemnați oameni de cultură și artă.

Amintiri și descrieri despre această zonă sunt lăsate posterității de către Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță, Calistrat Hogaș și Veronica Micle.

Irina NASTASIU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.